Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Imgur

Krocka med älg kan vara det sista man gör

Förutom andra fordon är älgen det sista man vill krocka med. Här har vi ett färskt exempel på hur demolerad en personbil kan bli vid en kollision med skogens konung.

Så här i jakttider är det extra mycket vilt som rör sig omkring och på våra vägar. Det gäller att som bilist ta det extra försiktigt och inte blåsa på hur som helst på kanske framför allt de mindre vägarna på landsbygden. Rätt vad det är kliver det upp en älg mitt framför bilen och då gäller det att agera rätt – och det snabbt. Bromsa och eller väja på motsvarande sätt som vi gör i älgtestet.

Foto: Imgur Foto: Imgur

En älg kan totaldemolera en bil då den väger flera hundra kilo. En älgko väger från strax under 300 kilo uppemot nästan 400 kilo och en älgtjur väger runt ett halvt ton, men det finns älgtjurar som väger uppemot 600-800 kilo. Man vill helt enkelt inte att en sådan plötsligt dyker upp framför bilen.

På bilderna här ser vi en älgolycka från Nordamerika. Efter att bilens front kört undan älgens ben faller den stora, tunga kroppen mot vindrutan och taket och fullständigt trycker ihop konstruktionen så att älgen hamnar i framsätena. Livsfarligt.
Föraren i denna bil klarade sig turligt nog utan några allvarliga skador. Otroligt.

Älgen i Nordamerika, där den heter ”moose”, är för övrigt något större än den svenska. Notera att ”elk” i USA inte är detsamma som älg/moose, utan ett något mindre hjortdjur.

Foto: Imgur Foto: Imgur