Krockdockor och människolik vid krocktest av bilar
I dag används för det mesta speciella krockdockor vid krocktest av bilar, men förr i tiden använde man människolik. Faktiskt används människolik än i dag.
När vi ser bilder och filmer från krocktestinstitut så som europeiska Euro NCAP och amerikanska NHTSA ser vi allt som oftast också speciella krockdockor med sina karaktäristiska (ofta svartgula) mätpunkter klistrade över kropp och huvud.Krockdockorna har sitt ursprung i USA. De togs fram i slutet av 1940-talet för att testa katapultstolar och andra funktioner i jetflygplan. Dockorna konstruerades för att vara så lika människokroppen som möjligt, men jämfört med dagens dockor var de väldigt enkla. Dagens är fullproppade med sensorer som registrerar krafterna som dockorna utsätts för, de har till och med ryggrader och bäckenben som är väldigt människolika.
Är du redan prenumerant, logga in för att läsa.Logga in
Expressen Premium - Digital prenumeration
Teknikens Värld är nu en del av
Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.
- Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
- Därefter är priset 89 kr/mån
- Digital tillsvidareprenumeration
- Ingen bindningstid – säg upp online när du vill
Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se