Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081003-toyota-airbag
081003-toyota-airbag
081003-toyota-airbag
081003-toyota-airbag

Krockkudde för bakrutan är här

Nu har ytterligare ett hål i bilkupén fyllts med en krockkudde. Toyota har tagit fram den första krockkudden som ska skydda baksätespassagerarnas huvuden vid påkörning bakifrån.

Krockkuddarna är på väg att ta över våra bilar. Först ut var de skyddande kuddarna för de åkande i framsätet. Sedan fyllde knäkuddar och krockgardiner på. En holländsk cykelförening kräver dessutom att alla personbilar ska utrustas med externa krockkuddar för att skydda cyklister och gående vid en krock. Toyota har nu tagit fram vad som enligt dem själva är världens första krockgardin för bakrutan.

Då kanske man kan fråga sig hur mycket nytta en krockgardin kan göra i bakrutan. Allting klarnar dock när man tar en titt på kommande Toyota iQ. I de allra minsta bilarna, till vilka iQ räknas, är utrymmet mellan sätesryggarna och bakrutan oftast mycket begränsat. Det finns helt enkelt inte mycket som tar emot när en lastbil kommer farandes. Inte minst i iQ där baksätespassagerarna sitter dikt an mot baklucka och bakruta. Visserligen kan väl inte en liten krockgardin stoppa en stor lastbil, men den bör ändå ge ett visst skydd vid påkörningar i lägre hastigheter. Toyotas nya bakre krockgardin kommer att debutera i den nya minstingen iQ, i vilken Toyota menar att krockgardinen kommer att skydda de bakre passagerarnas nackar och huvuden. Det verkar dock inte som att utvecklingen av krockkudden har gått helt problemfritt. Toyota har tidigare meddelat att de har haft svårt att få den godkänd. Detta verkar vara löst nu.

Läs mer