Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Fords patentansökan om en takmonterad ”krockkudde”.
Fords patentansökan om en takmonterad ”krockkudde”.
Fords patentansökan om en takmonterad ”krockkudde”.
Fords patentansökan om en takmonterad ”krockkudde”. Foto: United States Patent and Trademark Office

Krockkudde i taket patenteras av Ford

Ford har lämnat in en patentansökan gällande en sorts krockkudde monterad i taket på bilen. Som vanligt vid patentansökningar är det oklart om den kommer godkännas eller om produkten ens kommer användas i framtiden.

Ford Motor Company lämnade den 7 april 2021 in en patentansökan till United States Patent and Trademark Office, men den publicerades inte förrän den 13 oktober i år. Patentansökan innehåller skisser som visar cirkelformade höljen som sitter monterade ovanför varje säte i en vanlig personbil – förutom mittplatsen i baksätet. Från höljena ska en sorts krockkudde utlösa vid eventuell krock.

LÄS OCKSÅ: Ford patenterar husdjursbälte 

Krockkudde är däremot inte riktigt rätt beskrivning, då det inte är något fluffigt kuddliknande som kommer ner från höljena. Det är snarare som ett draperi med flera avlånga kuddar som ringlar ner, blåses upp och omsluter människorna i bilen. Det ska helt enkelt agera dämpande runt hela kroppen om man förflyttas åt sidorna vid krocken.

Tekniken ska vara monterad i taket, utan att synas förstås. Bara fyra ringar är planerade enligt skisserna. Foto: United States Patent and Trademark Office

Enligt Ford ska tekniken passa i nästan vilken sorts bil som helst, men ur utrymmessynpunkt lär det vara lättare att montera takkrockkuddarna i en suv jämfört med en Mustang. Dessutom ser tekniken ut att vara designad för självkörande bilar, eftersom skisserna visar stolar som är vända mot varandra. Den layouten har presenterats i flera framtida självkörande fordon.

En patentansökan innebär, som vi vet vid det här laget, inte automatiskt att det blir något. Med det i åtanke vet vi inte om det här krockkuddesystemet kommer nå marknaden alls.