Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Krocksäkerheten har helt klart blivit bättre – 1980-tal mot 2000-tal

Hur står sig bilarna i dag jämfört med för några få årtionden sedan sett till krockskyddet? Dessa filmer talar sitt tydliga språk.

Europeiska krocksäkerhetsinstitutet Euro NCAP sprider femstjärniga betyg omkring sig, men det finns en anledning till det. Krockskydd är något som biltillverkarna verkligen har tagit till sig och det fungerar som ett starkt säljargument då kunderna är mer pålästa i dag än för 20-30 år sedan (mycket tack vare Internet).Dessutom är fem stjärnor i dag ett betydligt bättre betyg än vad det var för bara några år sedan eftersom kraven på bilarnas krockskyddskonstruktioner ständigt blir tuffare.Nedan ser vi exempel på hur utvecklingen hos en långlivad bilmodell har sett ut över årens lopp.Först tittar vi på hur Volkswagen Golf generation 2 (1983-1992) klarade frontalkrocktestet i 64 km/h.

https://youtu.be/UTJWp_l4TWU

Som vi ser deformeras kupéutrymmet kraftigt och livet för de åkande i framsätena hänger på en skör tråd.Nu tittar vi i stället på Volkswagen Golf generation 4 (1997-2003).

https://youtu.be/qaaJx3JRyFU

Här upptäcker vi att konstruktionens motståndskraft vid en frontalkollisionen är betydligt högre. Kupéutrymmet är näst intill intakt. Torpedväggen flyttas sannolikt in en bit mot de åkande i framstolarna och vi ser även hur rutan och taket deformeras en smula. Betydligt säkrare än två generationer tidigare.Till sist tittar vi på senaste Golf-generationen, den sjunde som kom 2012.

https://youtu.be/bc5vPX5WhDg

Här noterar vi att kupéutrymmet är helt intakt och de åkande sitter betydligt mer skyddat vid frontalkrock i 64 km/h. Utvecklingen har tydligt gått framåt när det gäller säkerheten vid kollisioner.Som en liten bonus bjuder vi på en avskräckande film med en Volkswagen T3 med dubbelhytt som nästan förintas vid frontalkrock. Det ska dock tilläggas att hastigheten här är 100 km/h och att flaket är lastat med två ton betong.

https://youtu.be/Ukq-UUQAcZs

Och när vi ändå är inne på Volkswagen och gamla krocktest... så här ser det ut när en Typ 1, mer känd som ”bubblan”, krockar i 64 km/h.

https://youtu.be/LW_MRbSl964

Gilla på Facebook för fler videoklipp!