Volvo V60 Euro NCAP krocksäkerhet Foto: Euro NCAP

Krocksäkraste bilarna 2011 enligt Euro NCAP – Volvo V60 en av dem

Euro NCAP har sin vana trogen sammanställt en lista över förra årets alla krocktestresultat och ur den plockat fram de fem mest krocksäkra bilarna i fem olika klasser. Glädjande nog anses Volvo V60 vara säkrast i sin klass.

Euro NCAP hann med att krocktesta 53 nya bilar under 2011, bilar som alla säljs på den europeiska marknaden. Av dessa fick hela 41 stycken (77 procent) högsta säkerhetsbetyget fem stjärnor. Allt fler bilar når alltså upp till fem stjärnor trots hårdare tester och högre krav sedan ett år tillbaka. 2011 fick endast 65 procent av de krocktestade bilarna högsta betyget.

Övriga bilar fick betyget fyra stjärnor förutom en – Dacia Duster fick endast tre stjärnor, ett betyg som knappast är godkänt när kalendern visar år 2011/2012.

Nya hårdare krocktester införs även i år, något som ska det göra ännu tuffare är nå upp till fem stjärnor. Det är fotgängarskyddet som kommer att vägas in mer än vad det gör i dag. För att en bil ska kunna få fem stjärnor i fortsättningen måste fotgängarskyddet nå upp till delpoängen 60 procent i stället för 40 procent som i dag.

Av de 53 krocktestade bilarna förra året är det fem stycken som var bättre än övriga. Dessa tillhör fem olika klasser och ser ut som följer:

• Småsuvar: Audi Q3

• Småbilar: Chevrolet Aveo

• Små familjebilar: Ford Focus

• Små MPV-bilar: Mercedes B-klass

• Stora familjebilar: Volvo V60

Som vi kan se täcker uppdelningen inte alla befintliga klasser. Det beror på att Euro NCAP har gjort bedömningen att för att bli utsedd till mest krocksäker bil måste denna ha uppnått en viss nivå sett till en kombination av de fyra delmomentens (vuxen-, barn-, fotgängarskydd samt säkerhetssytem) respektive poäng.

Bilar som inte riktigt nådde ända fram men som ändå lyfts fram som väldigt krocksäkra 2011 är Chevrolet Malibu, Mercedes M-klass, Toyota Yaris, Lexus CT 200h, Opel Zafira Tourer, Hyundai ix20 och BMW X1.

Euro NCAP ser 2011 som ett framgångsrikt år då både första pickupen och första elbilen någonsin, Ford Ranger respektive Nissan Leaf, lyckades nå full pott med fem stjärnor.

Euro NCAP ser också glädjande på hur olika ”nödbromssystem” börjar ta plats i olika bilar, till exempel Mercedes B-klass och Volvo V60.

Ford Focus lyfts också fram som ett föredömligt exempel där en liten familjebil kan utrustas med vanligtvis dyra säkerhetssystem – autobroms vid nödsituationer, filassisteringssystem och trötthetsvarnare – för en liten peng. Euro NCAP uppmuntrar biltillverkarna att förse sina bilar med denna typ av system för högre säkerhet och man räknar med att man inom en snar framtid tar med dessa system i beräkningen av krocksäkerhetsbetygen.

I bildgallerierna nedan kan du dels ta del av de fem säkraste bilarna som krocktestades 2011 och dels ta del av den kompletta listan över alla krocktestade bilar 2011 med tillhörande betyg.