Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Euro NCAP

Krocksäkraste bilarna 2012 enligt Euro NCAP – Volvo V40 bäst av alla

Under 2012 krocktestade Euro NCAP 36 olika bilmodeller. 25 av dessa fick högsta betyget fem stjärnor. Åtta av dessa fick i sin tur så höga poäng att de rankas som mest krocksäkra bilvalet i sin klass. Här är listan!

Europeiska krocksäkerhetsinstitutet Euro NCAP har återigen sammanställt föregående års krocktestade bilar. För 2012 handlar det om 36 olika bilmodeller inom åtta olika (storleks)klasser. Efter årets sammanställning har Euro NCAP publicerat en lista över de åtta mest krocksäkraste bilarna inom sju av klasserna. I den åttonde klassen, pickuper, blev resultatet inte så pass bra att man vill framhäva den i klassen enda testade bilen, Isuzu D-Max, som ett krocksäkert alternativ.

 För att klassas som säkrast i sin klass måste bilen ha presterat bra i alla fyra krocktestgrenarna som består av vuxenskydd, barnskydd, fotgängarskydd samt säkerhetssystem.

 I och med detta lyckades pickupklassen inte få någon vinnare samtidigt som lilla MPV-klassen innehåller två vinnare.

 Sämst av alla krocktestade bilar 2012 var Jeep Compass och Renault Trafic. Dessa båda fick endast två stjärnor av fem möjliga. Ett betyg som i dag räknas som kraftigt underkänt.

 Just klassen familjebussar, där Renault Trafic ingår, underpresterade i krocktesterna. Det var första gången Euro NCAP testade denna typen av fordon och av sex testade familjebussar var det endast en som klarade av att få högsta betyg (som således också blev klassvinnare).

 Andra bilar som underpresterade var syskonbilarna Citroën C1, Peugeot 107 och Toyota Aygo som ingår i småbilsklassen.

 Bäst av alla krocktestade bilar 2012 var en svensk bilmodell, nämligen nya Volvo V40 som efter testet hyllades av Euro NCAP. Den var bäst sett ur ett poängperspektiv. Ingen annan bil under 2012 nådde upp till lika höga totalpoäng som Volvon. Svensk ingenjörskonst står sig alltså bra fortfarande.

 I bildgalleriet nedan kan du ta del av de bilar inom respektive klass som Euro NCAP räknas som de mest krocksäkra bilarna under 2012.

 Här kan du läsa om de krocksäkraste bilarna 2011 och 2010. På följande länk (öppnas i nytt fönster) kan du se alla krocktestade bilar 2012.