Krocksäkraste bilarna 2014 enligt Euro NCAP

Euro NCAP har sin vana trogen listat de krocksäkraste bilarna från föregående år. Sex bilar i lika många klasser sticker ut lite extra bland de 40 krocktestade bilarna 2014.

Euro NCAP, det europeiska krocksäkerhetsinstitutet, sammanställer alltid i början av varje nytt år föregående års krocktestresultat och lyfter fram de bilar som säkerhetsmässigt rankas högst inom respektive bilklass. Under 2014 krocktestades 40 olika nya bilmodeller i totalt sex olika klasser (fler klasser finns, men alla klasser innehöll inte nyheter förra året).

Nedan listar vi de sex ”vinnarbilarna” i respektive klass tillsammans med film och bild (lilla bilden till höger om respektive klass) som visar alla krocktestresultat i klassen. Notera att Euro NCAP:s klassindelning skiljer sig en aning från den vi är vana vid i Sverige.

Euro NCAP listar inte någon klassvinnare i lyxbilsklassen, kanske beroende på att endast en bilmodell krocktestades i den klassen. Men vi tar med den ändå. Vilken vinnaren av lyxbilarna är ser du alltså nedan.

Småbilsklassen

https://youtu.be/fP7hq-_o5-s
Klicka för större.

Högst krocktestbetyg i klassen: Skoda Fabia

Betyg: Fem stjärnor

Kommentar: Klassen där flest bilar krocktestades, hela 13 stycken. Skoda Fabia var enda bil att nå fem stjärnor.

Golfklassen

https://youtu.be/s39wGFwNKhY
Klicka för större.

Högst krocktestbetyg i klassen: Nissan Qashqai

Betyg: Fem stjärnor

Kommentar: Av nio krocktestade bilar i golfklassen var det bara fyra som fick fem stjärnor. Förra årets ”bomb” här var Renault Megane som krocktestades och fick låga tre stjärnor, men det beror till stor del av att Megane är en i bilsammanhang gammal konstruktion.

Mellanklassen

https://youtu.be/bScbT_bo_WU
Klicka för större.

Högst krocktestbetyg i klassen: Mercedes C-klass

Betyg: Fem stjärnor

Kommentar: Endast fyra bilar testades i denna klass, men alla fyra avgick med flaggan högt i topp. Endast fem stjärnor delades ut, men lite bättre än alla andra var alltså Mercedes C-klass.

Lilla suvklassen

https://youtu.be/LKuLM1sldMY
Klicka för större.

Högst krocktestbetyg i klassen: Land Rover Discovery Sport

Betyg: Fem stjärnor

Kommentar: Lilla suvklassen innehöll sex olika nya bilmodeller och alla fick fem stjärnor, men det var brittiska Land Rover som slog övriga på fingrarna. Men det var tajt. I denna klass skulle vi normalt placera Nissan Qashqai, men Euro NCAP placerar den alltså i golfklassen.

Lilla MPV-klassen

https://youtu.be/Bl8DPIxoo3Y
Klicka för större.

Högst krocktestbetyg i klassen: Volkswagen Golf Sportsvan

Betyg: Fem stjärnor

Kommentar: Sju bilar i denna klass krocktestades under 2014, endast en kunde avgå med flaggan i topp. Volkswagen Golf Sportsvan fick fem stjärnor, medan hela fyra andra fick usla tre stjärnor.

Lyxbilsklassen

https://youtu.be/7uhhYKJWEBw

Högst krocktestbetyg i klassen: Tesla Model S

Betyg: Fem stjärnor

Kommentar: Euro NCAP tar inte med Tesla Model S som klassvinnare då den är enda bil som krocktestades i lyxbilsklassen. Men vi tar med den ändå. Även om det inte fanns något motstånd är den en vinnare.

Bonusklass: Alternativa drivmedel

https://youtu.be/qs8LqCYXpO8

Högst krocktestbetyg i klassen: Lexus NX

Betyg: Fem stjärnor

Kommentar: Detta är egentligen ingen klass men Euro NCAP lyfter ändå fram vinnaren bland de bilar som krocktestades och som inte drivs med enbart bensin eller diesel. Av fem bilar var det Lexus NX (lilla suvklassen) som gick vinnande ur ”striden”, hårfint före Tesla Model S . Övriga bilar i denna ”klass” var Audi A3 Sportback e-tron, Kia Soul EV och Nissan e-NV200 Evalia. Audin fick fem stjärnor, Kian fyra och Nissan tre.

Euro NCAP:s första krocktestomgång för 2015 presenteras 25 februari. Då hoppas vi att nya Volvo XC90 finns med bland de testade bilarna.