Poliskontrollen på bilden har inget med artikeln att göra. Inte körkortet heller.
Poliskontrollen på bilden har inget med artikeln att göra. Inte körkortet heller.

Kuggade körkortet – körde iväg med Trafikverkets bil

En 20-årig man som inte klarade uppkörningen blev så upprörd över detta att han vägrade lämna ifrån Trafikverkets bil – utan i stället körde iväg med den. Resan pågick i runt 40 minuter, med Trafikverkets inspektör kvar i bilen.

Den märkliga händelsen, som SVT:s Uppsalaredaktion berättar om, skedde vid en uppkörning under tisdagen i förra veckan. En 20-årig körkortsaspirant hade då misslyckats på sin uppkörning, men blev så upprörd av det negativa utfallet, att han helt sonika körde iväg med Trafikverkets bil – med inspektören kvar i sätet bredvid.

Inspektören kontaktade polisen vid niotiden på förmiddagen, efter att körkortsaspiranten vägrat köra tillbaka till Trafikverket. Polisen beskrev för mannen, när bilen stod stilla, att de antingen kunde omhänderta honom på plats – eller så fick han lov att köra tillbaka till Trafikverkets förarprovsstation. Föraren bedyrade att han skulle göra det sistnämnda, men en knapp timme senare kontaktades polisen igen av Trafikverkets kontor – mannen hade fortfarande inte lämnat tillbaka bilen, utan fortsatt köra med den ofrivillige inspektören kvar i bilen.

Inspektören berättade senare att mannen till slut – efter över 40 minuter av ofrivillig åktur – återlämnat bilen och därefter lämnat platsen. 20-årigen ska också ha uppgivit att han ville göra en polisanmälan om kränkning för att inspektören inte godkänt honom vid uppkörningen.

Nu får han i stället en anmälan mot sig, men exakt vilket brott det kategoriseras som var oklart, enligt SVT.

”Aspirantens egna tilltvingade ‘uppkörning’ har troligen inte tagit honom närmare ett körkort”, skriver polisen på sin hemsida.