Kvinnlig bältesanvändning hos män skulle spara liv
Trafiksäkerhetsföreningen NTF har just genomfört sin årliga undersökning av bilisters bältesanvändning i tätorter. Även om bältesanvändningen totalt blivit bättre de senaste fyra åren så är männen sämre än kvinnorna på att använda bältet och det kostar enligt NTF elva liv om året.
Under september månad genomförde NTF mätningar över hur många som använder bilbälte i tätort. Mätningarna ägde rum i 117 kommuner och totalt sett gjordes över 100 000 observationer. Årets septembermätning är den femte i ordningen sedan 2004. Siffrorna för i år visar att vi blir allt bättre på att använda bilbälte men ändå är det förvånansvärt många som ”fortfarande ser bältet som ett fegsnöre”. 2004 låg den totala (både förare och framsätespassagerare) användningen av bälte på 82 procent. I år är motsvarande siffra knappt 90 procent.
– En fantastisk utveckling som är ett resultat av ett antal samverkande faktorer, säger Nils Petter Gregersen, trafiksäkerhetschef på NTF.
Faktorerna som han syftar på är bland annat att bältespåminnare numera finns i de flesta nya bilar, att brottets allvar mot att inte använda bälte signaleras tydligare (bötesbeloppet har de senaste sex åren höjts i två omgångar från 300 till 1 500 kronor) samt NTF:s informationsaktiviteter runt om i Sverige.
– Den högre användningen återspeglas också i statistiken i Vägverkets djupstudier. 2001 låg andelen obältade förare i dödsolyckor på över 50 procent, 2007 var den 43 procent.
Men en detalj som NTF:s mätningar visar är en aning skrämmande. Männen använder inte bilbälte i samma utsträckning som kvinnorna. Genomsnittet i riket för kvinnorna ligger på 95,5 procent medan motsvarande siffra för männen ligger på 89,6 procent.
– Om manliga förare var lika bra som kvinnor på att använde bälte skulle vi rädda minst elva liv om året. Sannolikt ännu fler eftersom jag i beräkningen inte tagit hänsyn till att män kör fortare, mer aggressivt och oftare är berusade, säger NilsPetter Gregersen.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se