Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BILDLÄCKA: Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury – superlyxig suvsedan

Är det här världens lyxigaste suv? Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury är konceptbilen som bjuder på vitt läder, massor av krom och med plats för ett te-set i mittkonsolen.

Egentligen var det tänkt att Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury skulle avtäckas på bilsalongen i Peking nästa vecka, men som vanligt lyckades flertalet bilder läcka ut på internet i förväg.

Den här gången verkar det dock som att det var Mercedes eget fel att bilderna hamnade på villovägar. Bilderna ska ha publicerats på Mercedes egen hemsida av misstag, och innan webbsidan hann plockas ned hade bilderna fångats upp av bland annat CarNewsChina.com.

Hur som helst. Som namnet Ultimate Luxury antyder är Mercedes-Maybach senaste skapelse en prålig historia, och målgruppen sägs vara den kinesiska överklassen. Inredningen går i vitt läder, med inslag av laserblått och koppar, och i mittkonsolen härskar ett helt te-set inklusive både tekoppar och tekanna.

Hur var det med de yttre formerna då?

Mercedes själva beskriver bilen som en ”SUV Saloon”, alltså en ”SUV-sedan”, och det är inte svårt att förstå vad de menar med det. Ultimate Luxury ser nämligen ut som en förhöjd sedan. Till skillnad från ”vanliga" suvar saknar Ultimate Luxury kombiproportionerna bak.

Framför allt fronten, med den stora kromade grillen, påminner om ansiktet på en annan konceptbil från Mercedes-Maybach – nämligen den långa lyxcoupen Vision Mercedes-Maybach 6 coupé concept. Den konceptbilen, som senare även visades som cabriolet, drevs av fyra elmotorer – en vid varje jul. Enligt brittiska Autocar går även Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury i samma hjulspår. Suven är med andra ord fyrhjulsdriven, och sammanlagt sägs motorerna utveckla 738 hästkrafter. Batterierna, som är placerade under golvet, är på totalt 80 kWh. Enligt Autocars uppgifter ska Ultimate Luxury klara 50 mil på en laddning – enligt den gamla NEDC-cykeln. Toppfarten är begränsad till 250 kilometer i timmen.

Det bör dock sägas att Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury enbart är ett designkoncept och inte något som kommer att komma i produktion.

Istället ska en Mercedes-Maybach-suv byggd på GLS vara i görningen. Om den hämtar någon inspiration från Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury återstår att se.

Bilsalongen i Peking öppnar sina portar den 25 april.