Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Läckra Ferrari F60 America firar 60 år i Staterna

På en galamiddag i Beverly Hills i morgon ska Ferrari visa upp specialmodellen F60 America, en bil som tagits fram med jänkarna i åtanke – och att märket nu har funnits i Nordamerika i 60 år.

Ferrari har många klassiska modeller på sitt goda samvete. F60 America lär bli en framtida klassiker.

Denna specialmodell är byggd av två anledningar, dels för att fira att märket sålt bilar i Nordamerika under sex decennier och dels för att flirta med den amerikanska Ferrari-publiken. De älskar nämligen V12-motorer och åka öppet.

Ferrari F60 America, som faktiskt ska skrivas F60America men det ser helknäppt ut, är alltså ett taklöst V12-monster. Den är som vi kan se baserad på F12 Berlinetta (provkörning av den på länken) vilket betyder en V12:a på 6,3 liter. Den levererar makalösa 740 hästkrafter och 690 newtonmeter. F12 Berlinetta gör 0-100 km/h på 3,1 sekunder och toppar över 340 km/h. F60 America lär ha väldigt snarlika siffror.

Endast tio stycken F60 America ska byggas och varje exemplar byggs först när det inkommit en beställning. Men lugn, alla kommer att byggas eftersom alla tio redan är tingade av förmögna amerikaner som blir knäsvaga när en sådan här chans kommer.

Om du undrar varför Ferrari valt blå karossfärg med vit dekalering i mitten så är svaret enkelt. Det är färgtäckningen från klassiska North American Racing Team (NART) som startade 1958 för att underlätta marknadsföringen av Ferrari i Nordamerika.