Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100905-lada-granta
100905-lada-granta
100905-lada-granta
100905-lada-granta

Lada Granta blir Europas billigaste

Ryska Avtovaz planerar att göra en Nano – det vill säga att sälja en bil väldigt billigt. Nästa år ersätts anonyma Lada Kalina med den nya modellen Granta med en prislapp från 45 000 kronor.

 Indiska Tata Motors har fått stor uppmärksamhet för sin lilla Nano som är världens billigaste serieproducerade bil. Nu vill ryssarna göra samma sak här men i europeisk version. Avtovaz, Rysslands största biltillverkare, planerar att starta tillverkningen av den nya modellen Lada Granta under senare delen av 2011. Priserna uppges starta på cirka 45 000 kronor, vilket skulle göra Lada Granta till en av Europas billigaste bilar, om inte den billigaste.

Granta ersätter de gamla modellerna Kalina och Samara, modellserien kommer att bestå av en sedan, en femdörrarsvariant och längre fram i tiden även en kombi. Avtovaz-chefen Igor Komarov säger till Inside Line att Granta byggs på Kalina-plattformen men att den nya modellen ska vara säkrare, bekvämare och modernare än Kalina.

Lada Granta är först och främst en modell för den ryska och östeuropeiska marknaden men det kan det bli ändring på. Avtovaz partner Renault uppges ha uttryckt intresse för att få tillgång till Granta-konstruktionen och utveckla en egen modell som kan ta plats under Logan och Sandero i Dacia-utbudet.

Läs mer