Lada El

Lada Kalina blir El med elmotor

Vad kan passa bättre till en elbil än namnet El? Så heter i alla fall ryska Ladas första elbil som de nu visar upp i samband med bilsalongen på hemmaplan.

Till helgen är det bilsalong i Rysslands huvudstad Moskva. Den bil som förmodligen kommer att vara mest i blickfånget är nya Mazda 6. Ryska biltillverkaren Lada kontrar med att visa upp sin första elbil någonsin, nämligen modellen El.

 Lada El är en Kalina som fått sin förbränningsmotor utbytt mot en elmotor på 60 kilowatt som får sin kraft från batterier med totalt kapacitet på 13 kilowattimmar. Batterierna är placerade under golvet på bilen och ska kunna driva elmotorn i upp till 15 mil.

 Lada El är ungefär lika snabb från noll till 100 km/h som en Kalina med bensinmotor. 0-100 km/h går nämligen på 13 sekunder. Toppfarten är dock något lägre, 130 km/h.

 Ladas första elbil ska inte säljas till allmänheten. I stället ska den ingå i en testflotta i staden Stavropol i södra Ryssland där den får gå som taxi. Där ska data samlas in vilket ska bana väg för Ladas första elbil för allmänheten som räknas vara klar innan utgången av nuvarande årtionde.