Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lada Niva uppdateras

Lada Niva, eller VAZ 2121, är knappast en modell som gjort sig känd för att ligga i teknikens framkant. Likväl ska modellen nu få en uppdatering, om än i det mindre slaget.

Sedan Lada Niva presenterades 1977 har förändringarna hos modellen varit begränsade. Bilen var då Ladas första som inte baserades helt på Fiat. Vissa förändringar har gjorts under åren, men överlag är konstruktionen densamma – och, med dagens mått mätt, mer än lovligt föråldrad. Men den fungerar och fyller sitt syfte.

Nu händer det dock ovanligt mycket med Lada Niva. Inte bara att Teknikens Världs vinterskott, ”Ryssen”, säljs på Blocket, nu kommer även första bilderna på en uppdaterad version av Niva. Men det är knappast någon revolution det rör sig om. Modellen, som kallas 4x4 Urban, baseras på kundernas önskemål – och även om vi inte har någon detaljerad information vet vi lite vad som är nytt.

På bilderna ses att bilen får lackerade, färgmatchade stötfångare samt aluminiumfälgar. Därtill ska interiörens materialval ha förändrats. Till utrustningen tillkommer saker som elfönsterhissar, elspeglar samt luftkonditionering. Vissa uppgifter gör även gällande att motorn kan få vissa uppdateringar.

Trots den ansenliga åldern ska Niva fortsätta tillverkas åtminstone till år 2017, och troligen även till 2021. Premiären för Lada Niva 4x4 Urban sker i augusti, på bilsalongen i Moskva.