Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lada på gång med en Golf Alltrack-utmanare

När ryska AvtoVAZ nu är på gång med en ersättare till Priora tänker man göra som så många andra biltillverkare, nämligen skapa en lite mer oöm ”Cross Country”-variant i kombiutförande.

Lada är på gång sedan ägaren AvtoVAZ pumpade in lite blod från Sverige och Volvo. Svensken Bo Andersson är vd för den stora ryska biltillverkaren och Volvos tidigare designchef Steve Mattin är numera den som ritar bilarna som ska lämna produktionsbandet i fabriken i Togliatti vid kanten av floden Volga.

I augusti förra året visade Lada upp konceptbilen Vesta Concept samt WTCC-versionen av den. Sistnämnda är redan i full aktion i årets mästerskap medan förstnämnda ännu inte nått produktionsstadiet, men gör så inom kort.

Nu kommer det rapporter om att Lada ska göra en ”Cross Country”-version av Vesta – Vesta Cross – en oöm variant med plast, högre markfrigång och kombibak. Låter som en gjuten rysk utmanare till bland annat Volkswagen Golf Alltrack.

En konceptversion sägs visas upp i samband med en offroad-show i Moskva i slutet av augusti.

Produktionsversionen lär dock inte bli aktuell förrän mot slutet av 2016 eller tidigt 2017.

Lada har redan en Cross-version i sitt modellutbud, nämligen 100 000-kronorsbilen Kalina Cross som PeO Kjellström nyligen var och provkörde. Den är dock minst tre decimeter kortare än vad Vesta Cross kommer att vara.

På bilden ovan ses en Photoshop-strippad version av Vesta WTCC medan vi ser den i sin helhet på bilden nedan, ståendes bredvid vanliga sedanmodellen Vesta Concept.