Lada ska följa i Dacias fotspår

Ryska Lada är ju som bekant delägt av Renault-Nissan-koncernen, och nu ska bilmärket från Togliattigrad följa ett annat av koncernens märken i fotspåren till framgång – rumänska Dacia.

En bil som är billig men ändå erbjuder vad du behöver, det är en affärsidé som tagit rumänska bilföretaget Dacia långt. Så långt att märket gått med en vinst som räddat hela Renault-koncernens resultat samtidigt som man nått icke-obetydliga försäljningsframgångar både i stora delar av Europa och resten av världen.

Och nog har en del andra bilföretag sneglat avundsjukt på rumänernas framgångar, men andra billighetsversioner till trots har man inte lyckats på samma sätt. Senast i raden att försöka kopiera Dacias framgångsrecept blir ryska Lada, eller AvtoVAZ, som företaget egentligen heter.

Målet för det Togliattigradbaserade företaget är att återta den någorlunda starka position man hade i Västeuropa för några decennier sedan, och kanske ta en del av Dacias kaka på marknaden. AvtoVAZ ägs ju också som bekant till en del av Renault-Nissan-koncernen, det är det till och med så att vissa Daciamodeller säljs som Lada i Ryssland (Dacia Logan MCV heter Lada Largus i Ryssland), så kanske kan man få hjälp internt av rumänerna – så länge man inte konkurrerar om exakt samma kunder.

Första steget på Ladas återtåg har redan tagits med den senaste modellen från ryssarna, Lada Granta (eller VAZ 2190), som nu börjar exporteras till flera västeuropeiska marknader. Och man har enligt uppgift inte som primär målsättning att tjäna stora pengar på bilarna, de 5 000 exemplar man har som målsättning att sälja årligen blir nämligen så lågt prissatta att de snarast fungerar som ett test av marknaden och en imagebyggare för att, i alla fall på sikt, ta en plats under (!) Dacia i koncernens märkeshierarki.