Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
LaFerrari
LaFerrari
LaFerrari
LaFerrari

LaFerrari officiell – nya supersportbilen med 963 hästkrafter

Så är den då avtäckt – Ferraris nya, efterlängtade supersportbil som tar vid där Enzo avslutade. LaFerrari heter den kort och gott. Totalt 963 hästkrafter, 0-300 km/h på 15 sekunder och toppfart på över 350 km/h.

Jo, Ferraris nya supersportbil heter faktiskt LaFerrari, ingenting annat. Ferrari-bossen Luca di Montezemolo berättar att namnet speglar tydligt vad företaget står för – spetskompetens. Så vitt vi vet har Army of Lovers inte varit med vid namngivningen.

Drivlinan

LaFerraris allra heligaste består av en V12-motor på 6,3 liter som ger 800 hästkrafter vid 9 000 r/min och 700 newtonmeter vid 6 750 r/min. Den är monterad framför bakaxeln. Max varvtal ligger på höga 9 250 r/min.

Men eftersom drivlinan är vad Ferrari kallar HY-KERS, presenterad sedan tidigare, består den även av två elmotorer som levererar 163 hästkrafter och 270 newtonmeter. Tillsammans är uteffekten inte mindre än 963 hästkrafter och vridmomentet över 900 newtonmeter. Sanslöst mycket och mer än i någon annan tidigare Ferrari.

Den ena elmotorn har till uppgift att assistera V12-motorn, den andra är till för att strömförsörja elektronisk utrustning i bilen. Elmotorerna och det tillhörande batteripacket är utvecklat av Ferraris motorsportavdelning Scuderia Ferrari, på samma ställe som KERS-systemet i Ferraris Formel 1-bil F138 har utvecklats.

Batterierna, som endast väger 60 kilo, har extremt hög energidensitet och laddas vid inbromsning, men även då V12-motorn levererar mer vrid än vad körningen kräver, exempelvis vid kurvtagning.

Tack vare elmotorernas höga vridmoment redan vid låga varvtal har Ferraris ingenjörer kunnat koncentrera sig på V12-motorns prestanda vid höga varv. Det ger kraft och vrid över ett brett register.

Till drivlinan hör också en F1-inspirerad dubbelkopplingslåda med sju växlar som kan växlas med paddlar vid den nyutvecklade ratten varifrån man kan styra så mycket mer än bara framhjulens vinkel.

Trots den mäktiga motorkonfigurationen hävdar Ferrari att koldioxidutsläppet vid blandad körning ligger på 330 gram per kilometer. Då har man inte räknat med körning med enbart elmotorn under några kilometer, eftersom det inte går i nuläget. Ferrari har däremot föreberett HY-KERS-systemet för att kunna köras på enbart elmotor i den mån det går och tester som de genomfört visar att koldioxidutsläppen då sänks till 220 gram per kilometer.

Prestanda

Det är dock inte koldioxidutsläppen som är det intressanta med LaFerrari. I stället är det prestandan som är något i hästväg.

0-100 km/h preciserar Ferrari inte utan berättar bara att sprinten avverkas på under 3,0 sekunder. Samma sak med 0-200 km/h, under 7,0 sekunder. Däremot är de mer exakta hur låg tid det tar att accelerera från 0 till 300 km/h, nämligen 15 sekunder blankt. Toppfarten är även den oprecis – över 350 km/h.

Chassi och hjul

LaFerrari är 470,2 centimeter lång vilket gör den ungefär 18 centimeter längre än 458 Italia. 199,2 centimeter på bredden är nästan sex centimeter bredare än lillebrorsan. Den är dessutom decimetern lägre med sina 111,6 centimeter. Det är alltså en väldigt låg bil det handlar om. Axelavståndet är 265 centimeter, exakt samma som hos 458 Italia.

LaFerraris vikt är lätta 1 255 kilo (mer än 200 kilo lättare än 458 Italia) som fördelas på 41 procent fram och 59 procent bak.

Fälgarna mäter 19 tum fram och 20 tum bak. Dessa är skodda med 265/30-däck fram och 345/30-däck bak. Bakom hjulen finns bromsdon från Brembo med kolfiberkeramiska skivor. Fram mäter de 398 millimeter och bak 380 millimeter. Bromsoken är extra lätta och specifikt utvecklade för LaFerrari.

Hjulupphängningen fram består av dubbla länkarmar medan bak är det multilänk som gäller.

Chassit är uppbyggt av fyra olika kolfibertyper, alla laminerade för hand. Chassiutvecklingen har skett i samråd med racingavdelningen Scuderia Ferrari som har använt sig av samma metoder som när de utvecklar chassit till Formel 1-bilarna. Utvecklingsmetoden har inte bara sparat vikt utan också gett chassit en vridstyvhet som vida överstiger ett traditionellt chassi.

Batteripacket är placerat i chassit mellan hjulaxlarna, så lågt att bilens tyngdpunkt inte äventyras utan faktiskt har sänkts med 35 millimeter.

Förarsätet är en del av chassit och därmed fixerat. Det är gjutet och anpassat efter föraren, så att låna ut sin LaFerrari skulle kunna bli en knepig historia trots att pedalställ och ratt är justerbara. Sittpositionen ska enligt Ferrari påminna om hur man sitter i ”ensitsbil”. Vid utvecklingen av sittpositionen har Ferrari tagit hjälp av sina Formel 1-stjärnor Fernando Alonso och Felipe Massa.

Aerodynamik och kaross

LaFerrari har testats i samma vindtunnel som Ferraris Formel 1-bilar, allt för att optimera luftflödet runt bilen med bibehållet marktryck oavsett hastighet. I fronten sitter en kraftig spoiler som på underredet följs av en diffusor och styrblad som leder luften rätt. Baktill finns ytterligare en diffusor, en väldigt grov och raceinspirerad sådan, samt en vinge. Flera av detaljer anpassar sig och utlöses när så behövs, baserat på en mängd parametrar som beräknas av bilens datorenhet i realtid. Hela karossen har inspirerats av Formel 1-bilarna och läser man Ferraris pressmeddelande mellan raderna förstår man att funktion har gått före form.

Produktion och pris

LaFerrari ska bara byggas i 499 exemplar för att göra den till en av de mer exklusiva supersportbilarna genom tiderna. Om du vill lägga vantarna på ett exemplar får du punga ut med 1,3 miljoner euro vilket motsvarar ungefär 10,8 miljoner kronor.

När produktion och leverans påbörjas avslöjar Ferrari inte ännu.

Snabbfakta

Motor: V12, 800 hk, 700 Nm

Elmotor: 163 hk

Max varvtal: 9 250 r/min

Toppfart: över 350 km/h

0-100 km/h: under 3,0 sekunder

0-200 km/h: under 7,0 sekunder

0-300 km/h: 15,0 sekunder

https://youtu.be/wu9GbQVu0HM?width=575&height=353