Foto: Scanpix

Lag på vinterdäck för tung trafik från 1 januari 2013

Äntligen har man kommit till skott. Regeringen har fattat beslut om att tung trafik i Sverige måste köra med vinterdäck om vinterväglag råder. En lag som Teknikens Värld efterfrågat under lång tid.

Under vinterhalvåret orsakar den tunga trafiken oerhörda stopp längs de svenska vägarna. Teknikens Världs undersökning från förra året visar att mellan 1 oktober 2010 och 31 mars 2011, en av de hårdaste vintrarna på länge, stod trafiken stilla på grund av tunga fordon i hela 372683 minuter. Det motsvarar nästan 259 dygn. Sverige blir alltså lamslaget på vintervägarna på grund av tung trafik som till stora delar kör med sommardäck eller däck med undermåliga egenskaper.

 Nu har regeringen fattat beslut om krav på vinterdäck för all tung trafik som trafikerar svenska vägar. Vinterdäck, eller likvärdig utrustning, ska då vara monterade på drivaxlarna under perioden 1 december till 31 mars när vinterväglag råder.

 Beslutet kommer inte en dag för tidigt men Teknikens Världs däckexpert Linus Pröjtz har i tidigare debattartiklar belyst nya problem som uppstår:

 – Det är skönt att det händer saker, men samtidigt flyter andra problem upp till ytan. Då den stora majoriteten av sommardäck till drivaxlarna redan är M+S-märkta, alltså i praktiken vinterdäcksmärkta, så måste något annat tas fram – kanske en ny märkning, skriver Linus Pröjtz i en debattartikel från i vintras.

 Maria Spetz, vd på Motormännen, är också glad över den nya lagen som snart träder i kraft:

 – Beslutet är efterlängtat och är en klar seger för trafiksäkerheten, säger hon samtidigt som hon poängterar att det nu blir viktigt för polisen att de har resurser för att se till att lagen följs så att den inte innebär en ekonomisk nackdel för den tunga trafik som vill köra trafiksäkert med vinterdäck.