Läkarkrav på drogtest av alla trafikskadade förare
Antalet drogpåverkade förare har ökat dramatiskt de senaste 15 åren och nu höjs läkarröster som menar att alla trafikskadade som läggs in på sjukhus bör drogtestas. Detta skriver Dagens Medicin efter en undersökning genomförd på Norrlands universitetssjukhus.
Det är skrämmande siffror som Norrlands universitetssjukhus presenterar. Under de senaste 15 åren har antalet drogpåverkade förare tredubblats. Denna dystra statistik har sjukhuset kunnat utläsa efter två genomförda studier. Under åren 1991-1993 och 2005-2006 tog man blodprov på samtliga skadade förare som lades in på sjukhuset.
Tittar man enbart på de alkoholpåverkade så har andelen ökat från 11 till 21 procent av alla inlagda förare, alltså nästan en fördubbling. Tar man i stället och fokuserar på de som kört med icke alkoholbaserade droger i kroppen, olagliga som lagliga, så var 31 procent av 144 bil- och mc-förare påverkade. Skrämmande!
Sedan början av 1990-talet står alkoholen för den största ökningen bland drogerna i trafiken, men det finns även läkemedel som ökar oroande mycket. Exempel på sådana är bensodiazepiner (lugnande medel), tricykliska antidepressiva och opiater (så som morfin, metadon och liknande).
Drogerna påverkar inte bara förarnas förmåga att framföra fordonet, efter en olycka och inläggandet på sjukhus försvårar de även läkarnas arbete.
– Man måste veta om patienten är dimmig i huvudet på grund av kraschen eller droger. Det påverkar den kliniska bedömningen och det är viktigt att vara uppmärksam på detta, säger Ulf Björnstig, kirurgiprofessor vid Norrlands universitetssjukhus, till Dagens Medicin.
Ulf Björnstig vill att det införs rutinkontroller för drogtest på alla trafikskadade förare som läggs in på sjukhus. I dag är det bara de svåraste fallen som testas. Anledningen är inte bara för att försöka stävja den uppåtgående kurvan av antalet alkohol- och drogpåverkade förare, utan även för att sjukvårdskostnaderna för omhändertagandet av dessa måste minska.
Kirurgiprofessorn har lagt fram ett antal förslag som berör både polisen och vården. Bland annat vill han se att polisens antal drogkontroller fördubblas, gärna tredubblas, samtidigt som polisen måste lära sig känna igen drogpåverkade förare.
I Australien har ett liknande åtgärdspaket som Ulf Björnstig presenterar trätt i kraft och det har gett klara resultat.
Han skulle samtidigt gärna se att den röda varningstriangeln på läkemedelsförpackningarna kom tillbaka.
Nu har Ulf Björnstig och hans kollegor på sjukhuset inlett en uppföljande studie där de undersöker döda patienter för att se andelen drogpåverkade där. I detta fall räknar han med att presentera betydligt värre siffror vid studiens slut.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se