Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamborghini Asterion LPI 910-4 officiell

Vad sägs om en framhjulsdriven Lamborghini? Vad sägs om en hybriddriven Lamborghini? I nya superhybridkonceptet Asterion LPI 910-4 får man både och.

Lamborghini brukar ta tillfället i akt och ställa till med en show på de stora internationella bilsalongerna och Parissalongen är inget undantag. I år drar man till sig blickar genom att visa konceptbilen Lamborghini Asterion LPI 910-4.

Namnet Asterion har Lamborghini hämtat från den grekiska mytologin. Asterion är ett annat namn på Minotauros, monstret som var till hälften människa, till hälften tjur. Med det vill de understryka att Asterion är en hybridbil. Den krångliga siffer- och bokstavskombinationen som följer kan brytas ned i beståndsdelarna Longitudinale Posteriore (längsmonterad baktill), Ibrido (hybrid), 910 för antalet hästkrafter och 4 för antalet drivande hjul.

Asterion är Lamborghinis första hybridbil och därtill en laddbar sådan. I kardantunneln som normal huserar växellådan finns ett paket litiumjonbatterier som har tillräcklig kapacitet för att ge Asterion en elektrisk räckvid på upp till 50 kilometer. När elen är slut kickar en bensinmotor igång och den bensinmotorn är i det här fallet ingen mindre än samma V10-maskin på 5,2 liter, 610 hästkrafter och 560 newtonmeter som i Huracán. V10-motorn driver bakhjulen och får hjälp av en elmotor som sitter mellan V10-motorn och den bakmonterade sjuväxlade DSG-lådan.

Men även framhjulen får drivkraft och den kommer från två elmotorer som sitter längst fram i bilen och bidrar med 300 hästkrafter. När föraren väljer körläge Zero med reglaget på ratten är det bara de två främre elmotorerna som driver och Asterion blir då framhjulsdriven, vilket oss veterligen är första gången det är möjligt i en Lamborghini. I körläget Ibrido räknar bilen själv ut vilken blandning av el och bensin som är bäst för tillfället men i läget Termico får föraren tillgång till all kraft från alla motorer.

Den totala maxeffekten är 910 hästkrafter och 0-100 km/h ska gå på 3,0 sekunder. Toppfarten är 320 km/h. Tack vare hybridlösningen stannar förbrukningen på 0,41 l/mil och utsläppen på 98 g/km.

Asterion är som synes inte det allra värsta som finns i hybridväg just nu, både LaFerrari och McLaren P1 är starkare och snabbare men är också renodlade supersportbilar. Det är inte Lamborghini Asterion. I alla fall inte enligt italienarna själva. De vill hellre kalla den ”hyper cruiser” och syftar på att Asterion är tänkt som en bansmiskare utan snarare en snabb långfärdsbil, en hybriddriven Gran Turismo.

Det avspeglas på sittpositionen som är betydligt högre än i Huracán och Aventador men också på designen som är nedtonad för att vara en Lamborghini. Asterion är snudd på diskret och vi tycker oss kunna se inspiration från Miura.

Asterion är än så länge bara ett koncept och Lamborghini nämner ingenting om kommande serieproduktion. De säger däremot att Asterion är till för att visa upp vad Lamborghini skulle kunna göra om de fick för sig att bygga en hybridbil just nu