Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lamborghini & Naftika Chronika

Lamborghini Aventador åter i produktion efter fartygskatastrof

Lamborghini drar åter i gång produktionen av Aventador för att ersätta kunder i USA.

Aventador var en av Lamborghinis mest uppskattade modeller. Ersättaren till Murciélago började tillverkas 2011 och förra året avslutades produktionen med värstingversionen LP 780-4 Ultimae. Efter det avvecklade man produktionslinan, men nu får den dra i gång på nytt.

För ett par veckor sedan fattade fartyget Felicity Ace eld utanför Azorerna och sjönk. Ombord fanns tusentals bilar från Volkswagen-koncernen. Bilar som nu måste ersättas med nya till sina väntande amerikanska kunder. Av de 85 som var av märket Lamborghini utgjordes 70 av suven Urus. En modell som fortfarande är i produktion. 15 var dock av tidigare nämnda Aventador i utförandet LP 780-4 Ultimae, har Lamborghini bekräftat för amerikanska Road & Track.

Stephan Winkelmann blev vd för Lamborghini i november 2020. Foto: Guindani Stefano SGP / Lamborghini

LÄS OCKSÅ: Första bilderna på Lamborghini Aventador-efterträdaren 

– Vi slog våra kloka huvuden ihop och lyckligtvis kan vi ersätta bilarna. Det sjunkna skeppet kommer inte drabba våra kunder i USA, sa märkets vd Stephan Winkelmann under ett pressmöte men erkända också att de 15 Aventador-bilarna ger huvudbry.

Nu har man i alla fall bestämt sig för att återuppta produktionen av Aventador för att de 15 kunderna ska få sina exemplar. Man ska prioritera dessa i produktionen för att minska den skada som förlisningen har skapat. Någon tidsplan nämns dock inte.

Bentley har för Automotive News berättat att de funnit en lösning för att ersätta 100 av de 189 Bentley-bilar som fanns ombord på Felicity Ace, de övriga ska levereras senare i år. Även Audi kommer att ersätta de 1 800 bilar som de hade ombord.