Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Guizzardi Umberto

Lamborghini Aventador går ur produktion – igen

Lamborghini Aventador går ur produktion och med det en tradition av supersportbilar med V12-motorer. Men framtiden kan mullra vidare för det.

Lamborghini Aventador LP 700-4 täcktes av under salongen i Genève 2011, nu är det över. Det blev en ljusblå roadster med destination Schweiz som blev det sista exemplaret. Totalt har det byggts 11 465 exemplar vilket överglänser föregångaren Murciélago som byggdes i 5 000 exemplar.

Slutet på en era och början på en ny. Foto: Lamborghini

I pressmeddelandet knyter Lamborghini i viss mån även ihop säcken för supersportbilar med V12-motor, en tradition som började med Miura 1966. Det är ändå inte riktigt sant då vi vet att även Lamborghini skiftar till elektrifiering. Modellens efterträdare kommer med största sannolikhet ha V12-motor men i kombination med elektrisk assistans, ett första steg tog man 2019 med modellen Sián.

Faktum är att Lamborghini redan har varit på väg att montera ner linan för Aventador men sedan sjönk fartyget Felicity Ace med bland annat 15 stycken Aventador ombord. Produktionen fick med andra ord dra igång på nytt – men nu är det slut.