Lamborghini Aventador J

Lamborghini Aventador J avslöjad – utan tak och vindruta

På Genèvesalongen förväntar vi oss att få se den färdiga roadsterversionen av Lamborghini Aventador. I stället kommer vi att få se en klassisk speedster. Aventador J sägs den heta och avslöjades tidigare i kväll.

Lamborghini Aventador LP 700-4 Roadster är just nu uppe i området kring Arjeplog för sista vintertesterna. Den 700 hästkrafter starka cabrioleten förväntas visas upp i Genève den 6 mars. Förmodligen blir det så, men vi kan inte vara säkra.

 Tidigare i dag skickade Lamborghini ut ett YouTube-klipp (se nedan) på en bil som kör på finfina bergsvägar under nattetid. Dock utan en chans för att oss att se bilen. Tillsammans med klippet frågar de oss om vi är lika exalterade som de är och att de klockan 09.00 den 6 mars i Genève ska presentera en helt ny och kompromisslös supersportbil. Sist i meddelandet skriver de att vi ska söka efter hashtaggen #Unica på Twitter. Än så länge är inte sökningen speciellt givande, men snart kanske...

 Vad är det då Lamborghini vill med filmen och ”namnet” Unica? Är det en helt ny modell? Är det roadsterversionen av Aventador? Vi vet egentligen inte, men det italienska ordet unica betyder endast vilket kan vara en liten ordlek och inget mer. För det är knappast en ny modellbeteckning, eller?

 Några timmar efter YouTube-klippet visade tjeckiska motorsajten autoforum.cz upp bilder på en Aventador i speedster-utförande. Enligt tjeckerna ska den presenteras på Genèvesalongen som en av två nya Lamborghini-nyheter där (den andra lär vara Aventador Roadster. Eller kanske det blir suven som är på gång?). Tjeckerna skriver också att bilderna kommer från en 100-procentig tillförlitlig källa och att den går under namnet Aventador J.

 Som vi kan se på de läckta bilderna (se båda bilderna nedan under filmklippet) är det alltså inte bara taket som saknas, utan även vindrutan är bortplockad. Klassiskt recept för en speedster. Rent utseendemässigt är det omisskännligt en Aventador och tycker du dig känna igen speedsterformerna så är det kanske så att du kommer ihåg Gallardo-konceptet Concept S från Genèvesalongen 2005. Se bilden här intill.

 Utöver slopad vindruta och tak sägs Aventador J också vara strippad på all för onödig lyx interiört för att spara vikt. Förmodligen är bilen utrustad med vanliga Aventador-motorn, V12 med 700 hästar, vilket i så fall innebär att denna märkliga speedster lär vara ohyggligt snabb. Vanliga Aventador gör exempelvis 0-100 km/h på 2,9 sekunder och 0-200 km/h på 8,9 sekunder.

 Dessutom kan vi se på bilderna att bilen har, jämfört med vanliga Aventador, lite extra veck, spoilerpaket och fast monterad bakvinge för optimalt luftflöde runt bilen och marktryck.

 En viktig detalj dock. Speedstern Aventador J uppges inte gå i produktion utan kommer att gå samma öde till mötes som Concept S för sju år sedan.

 Nu återstår det bara att se vad det är Lamborghini frestar oss med på salongen i nästa vecka. Vad är Unica för något och kommer Avendator J att ackompanjeras av Aventador Roadster?

https://youtu.be/LgRfGVDDswU?width=575&height=353