Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110226-aventador lp 700-4110226-aventador lp 700-4110226-aventador lp 700-4
110226-aventador lp 700-4

Lamborghini Aventador LP 700-4 i stort sett avslöjad

Lamborghini har hållit inne med slutklämmen för att kunna ge oss det sista på bilsalongen i Genève. Men så här dagarna innan har så klart en hel del bilder på Aventador LP 700-4 – Murciélagos efterträdare – läckt ut på nätet. Plus att det mesta i faktaväg redan är känt.

Det hela började för så länge sedan som hösten 2008 och om bara några få dagar är vi i mål. Vi pratar självfallet om Lamborghini Murciélagos efterträdare Aventador LP 700-4 som vi sett på bilder och film oerhört många gånger, dock i maskerat utförande. De senaste månaderna har dessutom fakta vällt ut på nätet och redan innan världspremiären av Sant’Agata Bologneses nya värstingtjur har vi blivit fullproppade med allt från vinkeln mellan cylinderbankarna till växellådans vikt.

Nu har även bilder på Lamborghini Aventador LP 700-4 börjat hitta ut på Internet, bilder som Lamborghini nog helst hade velat ha kvar i sin ägo några dagar till. Nu får vi se i stort sett allt på bilen – från motorutrymmet och interiören till sidoprofilen och fronten. Baken är det enda vi inte har fått se än så länge, men vi vet ungefär hur den ser ut tack vare tidigare spionbilder (men nu har en bild på baken också läckt ut, se i bildspelet nedan).

Det vi kan utläsa av bilderna är att Lamborghini har gått varsamt fram vid formgivningen av Aventador LP 700-4. Bilen är omisskännligt en Lamborghini och många tycker att den liknar Murciélago alldeles för mycket. Visst, grundformen är densamma men går man ned på detaljnivå ser man att Murciélago inte har varit främsta förebilden. I stället är mycket hämtat från Reventón (som förvisso är en Murciélago i grund och botten) och Estoque (fyrdörrarsmodellen som visades i Paris 2008).

Aventadors front är mer aggressiv än Murciélagos och största inspirationskällan här har Estoque varit. Inte minst vad gäller strålkastarnas utformning med lysdioderna som löper i Y-formation sett framifrån/uppifrån. Bakdelen med bakljusen är också inspirerad av Estoque men även Reventón som har en liknande layout på dessa. Men även lillebror Gallardo har fått dela med sig. Titta på luftintagen framför bakre hjulhuset  – dessa har vuxit och fått en högre placering än på Murciélago som hade sina motsvarigheter lågt placerade längs med tröskellådorna.

Hela Aventador, med alla sina veck och skarpa kanter, andas mer ”stealth” – som man säger på militärspråk om radarovänlig formgivning – än vad Murciélago gjorde. Tänket från Reventón har alltså blivit kvar hos den italienska sportbilstillverkaren som bara ligger 3,5 mil från huvudkonkurrenten i Maranello.

Bakom förarplatsen ligger motorrummet där en V12-motor på 6,5 liter pressats ned. Precis som största delarna av övriga bilen är motorn byggd i lättviktsmaterial. Motorn, med internbeteckning L539, har – precis som modellbeteckningen LP 700-4 avslöjar – 700 hästkrafter, något som nås vid 8 250 r/min. Maxvridet om 690 newtonmeter nås vid 5 500 r/min. Kraften skickas till en nyutvecklad semiautomatisk växellåda som benämns ISR (Independent Shifting Rod). Lådan ska enligt Lamborghini kunna skifta växel på 50 millisekunder. Sju växlar plus back finns. Slutligen når kraften alla fyra hjulen, något som beteckningen LP 700-4 berättar. Det mest intressanta med drivningen är att det är Landskrona-företaget Haldex som står för den.

Lamborghini Aventador LP 700-4 är ruskigt snabb. 0-100 km/h går på 2,9 sekunder och bilens acceleration avstannar inte förrän mätarnålen står på 350 km/h. Det är lika snabbt (0-100) som Ferraris superbil FXX med 800 hästkrafter (dock finns FXX Evoluzione med 860 hk som gör 0-100 km/h på 2,5 sekunder).

Du kanske funderar på hur en best som Aventador LP 700-4 med sin V12-motor låter vid gaspådrag? Då ska du absolut se denna film samt denna där du både får se och höra Lamborghinis nya flaggskepp på Nürburgrings nordslinga.

Vill du fördjupa dig och drömma dig bort till Aventador-land kan vi starkt rekommendera länkarna nedan.

Läs mer