Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: wolfango.it

Lamborghini Aventador LP 750-4 SuperVeloce kör ifrån det mesta

Det står två röda bestar och glänser ikapp nere i Genève. Den ena är en häst, den andra en argsint tjur och den vi tittar närmare på här – Lamborghini Aventador LP 750-4 SV. 750 hästar och kapad 0-100-tid med en tiondel.

Vi skrev nyligen om Porsches hårigaste 911, det vill säga nya GT3 RS. Nu flyttar vi oss 70 mil länge söderut, från tyska Zuffenhausen till italienska Sant’Agata Bolognese för att spana in det hårigaste Lamborghini har att uppvisa. Aventador LP 700-4 har nämligen gått och blivit en supersnabb Aventador LP 750-4 SuperVeloce (italienska ordet för supersnabb).

Redan i januari kunde vi exklusivt visa er teknikensvarld.se-besökare bilder på Aventador LP 750-4 SV, helt omaskerad. Då hade vår spionfotograf hamnat mitt i Lamborghinis reklaminspelning för bilen. Vi tippade då att denna best skulle få tilläggsbeteckningen LP 750-4 alternativt LP 800-4, där sistnämnda var favoriten. Men det blev ”bara” LP 750-4. Det innebär att den mittmonterade V12-motorn på 6,5 liter har pumpats upp från standardbilens 700 till 750 hästkrafter. 4:an i beteckningen står som vanligt för fyrhjulsdrift.

Toppeffekten återfinns vid 8 400 r/min medan maxvridet som ligger på 690 newtonmeter, samma som på standard-Aventadoren, ger sig till känna vid 5 500 r/min.

Men extra hästar är inte hela receptet för att få till en SuperVeloce. Precis som tidigare SV-modeller är sänkt vikt en viktig ingrediens. Något Lamborghini är bra på är just viktminskning och användande av kolfiber, vilket vi fick se smakprov på för fem år sedan i 999 kilo lätta Sesto Elemento. I Aventador LP 750-4 SV har man med den senaste lättviktstekniken och flitigare användande av kolfiber reducerat bilens vikt med 50 kg. 2,03 kg måste varje hästkraft bära på säger Lamborghini. Med den siffran multiplicerad med effektsiffran får vi en vikt på 1 522,5 kg. Det är alltså vad bilen väger ”torr”, motsvarande 1 575 kg som vanliga Aventador väger utan oljor, vätskor, förare och allt annat möjligt. Tjänstevikten är alltså betydligt högre.

Det finns faktiskt en ingrediens till för att en SuperVeloce ska vara en just en SuperVeloce, nämligen karossens aerodynamik. Fronten har fått fler och större luftintag samt en horisontell ribba som fungerar som en form av extrasplitter. Vidare är luftintagen och -utsläppen längs sidorna fler, framför allt de två stora på var sin sida om motorluckan. Dessa båda är nya och leder in kall, skön luft för motorn att svalka sig i. Diffusorn längst bak som leder luften som kommer från undersidan rätt är betydligt grövre än på standardbilen. Hela baken är för övrigt omgjord och mer aggressivt utformad. Allting toppas med den stora, sedvanliga SV-bakvingen av fast typ. I kolfiber så klart.

Arbetet med aerodynamiken har gett en 150 procent halare bil och marktrycket har höjts med 170 procent.

Stötdämparna, som är av pushrod-typ, har bytts ut mot adaptiva doningar innehållandes en magnetiskt vätska som ultrasnabbt ändrar viskositet efter underlag och körsätt. Det ska få bilen stabilare vid extrem körning, liksom den vässade elektromekaniska styrningen.

Sist men inte minst – prestandan. 0-100 km/h går på 2,8 sekunder. Det låter extremt snabbt och det är det också, men det är samtidigt ”bara” en kapning med en tiondels sekund jämfört med standardbilens accelerationstid. Toppfarten anges till över 350 km/h. Vanliga Aventador LP 700-4 toppar 354 km/h.

Senare i vår kommer försäljningen av Lamborghini Aventador LP 750-4 SV igång. Är du sugen på ett exemplar kostar den från drygt tre miljoner kronor. Det är alltså utan skatter och andra eventuella avgifter.

Förresten, den röda hästen vi nämnde i ingressen. Det är så klart Ferrari 488 GTB

 vi syftade på, efterträdaren till 458 Italia.

https://youtu.be/SdYnfe0oN8k

Gilla på Facebook för fler videoklipp!