Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lamborghini

Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae – ett kraftfullt farväl

Lamborghini vinkar farväl till en av sina mest ikoniska modeller med en sista upplaga som heter duga. Aventador LP 780-4 Ultimae är här med tio hästkrafter mer än självaste SVJ.

En av de mest uppskattade V12-supersportbilarna i världen går i graven, men inte utan att den hyllas med en sista, supervass utgåva. Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae är namnet på den sista Aventador som ska tillverkas och är en hyllning till allt som modellen har stått för.

– Aventador LP 780-4 levererar den essentiella tolvcylindriga upplevelsen i termer av oefterhärmlig design, ingenjörskonst och känslomässig körupplevelse vilket gör bilen till den definitiva Aventadoren och markerar slutet på en extraordinär era, säger Stephan Winkelmann, vd och president för Lamborghini.

1 AV 5
Foto: Lamborghini
2 AV 5
Foto: Lamborghini
3 AV 5
Foto: Lamborghini
4 AV 5
Foto: Lamborghini
5 AV 5
Foto: Lamborghini

Under huven sitter en 6,5-liters tolvcylindrig maskin med en effekt på 780 hästkrafter, vilket är 40 hästkrafter mer än i Aventador S och tio mer än i Aventador SVJ (se vår provkörning på film nedan), samt ett maximalt vridmoment på 720 newtonmeter. Den permanenta fyrhjulsdriften hjälper bilen att göra noll till 100 km/h på enbart 2,8 sekunder med en toppfart på 355 km/h.

LÄS MER: Lamborghini Aventador-efterträdare behåller V12-motor

https://delivery.youplay.se/load.html?player=up&part_id=224760&zone_id=702&disable_sharing=true&addons=110

Kolfiber genom hela bilen ger en vikt på enbart 1 550 kilogram. Ett EGO-mode har lagts till bland körlägena där föraren tillåts välja sig egen optimala uppsättning av aktiv fjädring, stabilitetskontroll och styrning. Köpare tillåts även välja bland över 300 färger om man vill styla sin egen Ultimae. Annars finns 18 färger som standard, vilket även den sjustegade, robotiserade växellådan är.

1 AV 7
Foto: Lamborghini
2 AV 7
Foto: Lamborghini
3 AV 7
Foto: Lamborghini
4 AV 7
Foto: Lamborghini
5 AV 7
Foto: Lamborghini
6 AV 7
Foto: Lamborghini
7 AV 7
Foto: Lamborghini

– Det är den sista av sitt slag. Den levererar maximalt med kraft och den sammanlagda prestanda som förväntas av Lamborghinis nuvarande V12-motor, kombinerat med vårt säregna design-dna. Aventadoren var ämnad att bli en klassiker redan från start och Aventador LP 780-4 är det vackraste uttrycket av tidlös design och tekniska lösningar i en sista utgåva: Ultimae, fortsätter Stephan Winkelmann.

Komfortstolarna från Aventador S följer med i den nya modellen, silverfärgade 20- och 21-tumsaluminiumfälgar och likafärgade bromsok sitter som standard på Pirelli PZero Corsa-däck. Aventador LP 780-4 Ultimae kommer finnas tillgänglig som både coupé och roadster där 350 exemplar ska byggas som det förstnämnda och 250 som det sistnämnda.

Fysisk premiär är tänkt att äga rum under Goodwood Festival of Speed i Storbritannien som drag i gång i morgon.