Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamborghini Aventador S Roadster – 740 taklösa hästkrafter

Så här fem dagar innan den publika premiären på bilsalongen i Frankfurt släpper Lamborghini lös den taklösa versionen av Aventador S. En av salongens absoluta skönheter?

I vintras presenterade Lamborghini den uppdaterade versionen av flaggskeppsmodellen Aventador som numera även åtnjuter tilläggsbokstaven S (provkörning av den kan du se på film här). Då var det endast coupémodellen som gjorde entré, vilket passade bra med tanke på årstiden.

Nu när det är lite bättre temperatur i luften tycker italienarna det lämpar sig att presentera den taklösa versionen, det vill säga Lamborghini Aventador S Roadster. I dag har de släppt bilder och information om bilen som kommer stå utställd på bilsalongen i tyska Frankfurt med start kommande vecka.

Som man på förhand kan misstänka är det samma drivlinespecifikationer i Aventador S Roadster som i Aventador S, det vill säga den 6,5 liter stora V12-motorn med 740 hästkrafter och 690 newtonmeter (i Aventador innan uppdateringen var det 700 hästkrafter och 690 newtonmeter som gällde). Till motorn hör den halvautomatiska och snabba ISR-lådan med sju växlar som lanserades i samband med Aventador för sju år sedan (ISR står för Independent Shifting Rod). Bilen är, precis som coupén, fyrhjulsdriven samt fyrhjulsstyrd.

Karossmässigt skiljer sig, av naturliga skäl, Roadster-varianten från sitt takförsedda syskon. Det kolfiberklädda taket, som kan beställas i högglansigt svart utförande, lyfts av under soliga dagar (även regniga fungerar, så länge bilen inte står stilla). Låter det jobbigt? Nej då, att lyfta av taket är inte så tungt som det ser ut då konstruktionen väger nätta sex kilo.

En annan detalj som skiljer de båda karossversionerna åt är motorluckan. Medan Aventador S har ”raggarstege” (elakt uttryckt) har Aventador S Roadster ett Y-stav som löper mellan två glasytor som blottar det tjusiga, tolvcylindriga maskineriet.

Aventador S Roadster behöver inte skämmas för sig när det kommer till prestandan. 0-100 km/h på 3,0 sekunder, det vill säga en tiondel långsammare än coupén. Det är framför allt de 50 extra kilona som gör Roadstern lite svagare i sprinten. Toppfarten är densamma – 350 km/h.

Lamborghini Aventador S släpps i 13 olika kulörer varav en av dem vi ser här - Ad Personam Blu Aegir. Frågan är om inte den är snyggast, utan att ha sett de övriga.

Försäljningsstart är det i februari 2018 och då med ett europeiskt ingångspris som motsvarar strax under tre miljoner kronor.