Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamborghini bekräftar superroadster

Lagom till nästa sommar lär det finnas en taklös bil från Sant’Agata Bolognese som sätter skräck i det mesta annat taklöst: Aventador LP 750-4 SuperVeloce.

I Genève i våras drog Lamborghini av skynket till den råaste Aventador-modellversionen hittills – Aventador LP 750-4 SuperVeloce, eller Aventador SV som den heter i folkmun.

Med hjälp av 50 extra hästkrafter, fyrhjulsdrift (standard på Lamborghini), diverse tekniska och aerodynamiska förändringar samt massor av kolfiber har italienarna lyckats kapa en tiondel på 0-100-tiden som därmed ligger på 2,8 sekunder. Exakt toppfart är okänd, men över 350 km/h är den god för.

På Goodwood Festival of Speed den gångna helgen kom Lamborghinis vd Stephan Winkelmann med glädjande besked. Aventador SV Coupé ska tappa taket och bli Aventador SV Roadster, en bil som vi redan har siktat uppe i Norrland.

Enligt samma koncept som coupéversionen blir modellen en av världens snabbaste taklösa bilar. 0-100 km/h lär gå på 2,9 sekunder, en tiondel långsammare än coupén, precis samma skillnad som mellan Aventador LP 700-4 och Aventador LP 700-4 Roadster.

Aventador SV i coupéutförande ska byggas i 600 exemplar, alla är redan sålda. Aventador SV Roadster ska tydligen byggas i 500 exemplar, hundra färre. Lamborghini vill helt enkelt att roadsterversionen ska vara bli mer eftertraktad och svåruppnåelig.

Sannolikt lanseras Aventador SV Roadster i början på nästa år.