Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamborghini donerar specialdesignad Huracán till påven

Lamborghini har tagit fram en specialversion av Huracán – avsedd för påve Franciskus. Men påven ska inte ha den själv.

Bilen ska nämligen auktioneras ut till förmån för välgörenhet.

Påvemobilen blir med andra ord kvar i Franciskus garage.

Det är Lamborghinis avdelning för specialbyggen, Ad Personam, som tagit fram den unika Huracánen som är ett homage till Vatikanen. Färgen heter "Bianco Monocerus" och den speciella dekoren kallas "Giallo Tiberino".

Utseendet är baserat på Vatikanstatens flagga.

Superbilen överlämnades till påven av Lamborghinis vd Stefano Domenicali, och den katolska kyrkans högste ledare verkar nöjd. Bilen är numera både signerad och välsignad av påve Franciskus.

Huracánen kommer att auktioneras ut av RM Sotheby’s i maj nästa år. Summan som kommer in ska delas på tre områden. Bland annat ska italienska hjälporganisationer som hjälper barn och kvinnor i Afrika få ta del av pengarna.

Det är dock långt ifrån första gången exklusiva bilar doneras till påven. Så sent som förra året gav Ferrari bort en LaFerrari till påve Franciskus. Bilen, som var nummer 500 av ursprungligen 499 exemplar, auktionerades ut till förmån för jordbävningen i Umbriens offer.

Ferrari har tidigare även skänkt en Enzo till påven. Den auktionerades också ut. Enzon, den sista som någonsin byggdes,  såldes förra året vidare för 52 miljoner kronor.