Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lamborghini EgoistaLamborghini EgoistaLamborghini Egoista
Lamborghini Egoista

Lamborghini Egoista – ett stridsflyg för marken

Lamborghini firar i år 50 år som supersportbilstillverkare och just denna vecka firar man ordentligt. En veckas festligheter kröntes sent på lördagskvällen av Lamborghini Egoista, en minst sagt mycket märklig bil.

1963-2013, det blir 50 år med Lamborghini det. För att uppmärksamma jubileet har man i veckan genomfört Lamborghini 50th Anniversary Grand Tour – 350 Lamborghini-bilar som kört i kolonn runt stora delar av Italien.

 I går, lördag, avslutades Lamborghini 50th Anniversary Grand Tour med en stor galamiddag där de inbjudna skulle få frossa i italienska läckerheter – både för gommen och för ögonen. Sistnämnda bestod i att en av tre tillverkade Veneno gled förbi samt – totalt överraskande – en helt ny bil presenterades. Upp på scen rullade Lamborghini Egoista.

 Vi som följde twitterflödet sent i går kväll och i natt kunde se bilder på en mycket märklig bil som till en början gick under namnet Ecosta, men även Ecoista samt Ecosita. Förmodligen var åhörarna på plats inte helt beredda på att behöva spetsa öronen när Lamborghini-chefen Stephan Winkelmann pratade bredvid bilen på scenen. Hur som helst, bilen heter Egoista och ingenting annat.

 När man ser vad det handlar om för bil är namnet fullt förståeligt. Bilen är ensitsig och återigen är det stridsflygplan som har stått som förebild. Denna gång i betydligt större utsträckning med tanke på glashuven som täcker ”cockpit”. Den lyfts upp som en glashuv på ett stridsflygplan och föraren får kräla sig upp ur sätet och över kanten för att ta sig ur. Lamborghini Egoista saknar nämligen dörrar.

 Att stridsflygplan har stått förebild märks ännu tydligare av head up-displayen som projiceras rakt framför föraren och – inte minst – att karossen är av antiradartyp, stealth som det ofta kallas eller smygteknik som det heter på svenska.

 Bilen är så klart nästan uteslutande byggd i kolfiber för lätt vikt. Sittbrunnen i samma material är förstärkt med aluminium och fungerar som en säkerhetsbur som ska förbli intakt om man smäller bilen. Samma kokongprincip som dragsters och formel-bilar har. Allt runt omkring kan trasas sönder medan själva förarutrymmet i princip är en oförstörbar överlevnadscell.

 Under huven sitter V10-motorn på 5,2 liter som normalt hittas i Gallardo LP 570-4. Det betyder 570 hästkrafter som sätter fart på alla fyra hjul.

 Vad är då Egoista till för? Den information som finns att få tag på för tillfället, Lamborghini har varken släppt bilder eller dokumentation, beskriver bilen som en 50-årspresent från Volkswagen-gruppens designchef Walter de Silva till Lamborghini. Till sin hjälp har de Silva använt sig av Allessandro D’Ambrosio till exteriördesignen och Stefan Sielaff till interiördesignen.

 Egoista är alltså med största sannolikhet en one-off.

 Som nämnt, bilder är det få av. De som finns i dagsläget är de livebilder som har spridits på nätet via Instagram och Twitter, dessa ser du i bildgalleriet nedan.

 Hur lyder din dom? Ascool eller apful?

Uppdatering: Egoista officiellt presenterad

Nu har Lamborghini släppt information om Egoista. Egentligen är det inte så mycket att skriva hem om, inte mer än att V10-maskinen i Egoista lämnar ifrån sig 600 hästar jämnt och att den är designad med amerikanska attackhelikoptern Apache som förebild. Lamborghini berättar att Egoista är en drömbil och att den ska förbli så, med andra ord att detta exemplar blir det enda. Dessutom bjuder italienarna på nya, fräscha bilder som du kan ta del av i bildgalleriet nedan.