Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamborghini Espada och Islero firar 50-årsjubileum

I år firar fyrsitsiga Lamborghini Espada och den något anonyma Lamborghini Islero 50 år. Det firar Lamborghini genom att restaurera två bilar samt anordna en speciell jubileumsturné i slutet av september.

Espada och Islero är kanske inte de två modeller man tänker på först när man hör namnet Lamborghini. Men det kanske inte är så konstigt heller. Med ett samtida syskon som Miura, och senare Countach, är det lätt att hamna i skuggan.

Espada är hur som helst en av de Lamborghinis som byggts i flest exemplar. Mellan 1968-1978 producerades 1 226 stycken fördelade på tre serier.

Espada var Lamborghinis första fyrsitsiga modell och för den långa svepande designen stod Marcello Gandini på Carrozzeria Bertone.

Under huven återfanns en 4,0 liter stor V12-motor på maximalt 350 hästkrafter beroende på serie, och ville man gick det att beställa sin Espada med automatlåda. Toppfarten för modellen

angavs till 245 kilometer i timmen.

Islero å sin sida byggdes bara mellan 1968-1970. Sammanlagt resulterade det i 225 byggda exemplar: 155 Islero och 70 Islero S vilken var namnet på den något starkare versionen.

Islero baserades på Lamborghini 400GT men reviderades om något för att bland annat kunna få plats med större hjul. Karossen ritades av Mario Marazzi på Carozzeria Marazzi.

Även i Islero var det en 4,0-liters V12-motor som monterades fram under huven. Vanliga Islero hade 320 hästkrafter och en toppfart på 250 kilometer i timmen, medan den 350 hästkrafter starka Islero S toppade 260.

Lagom till 50 års-jubiléet har Lamborghini låtit sin restaureringsavdelning för historiska bilar, Lamborghini Polo Storico, ta sig an ett exemplar av vardera modell. Bilarna står i vanliga fall utställda på Lamborghinis museum i Italien. Resultatet av restaureringarna kan du se i bilden högst upp och i bildgalleriet.

Dessutom kommer modellerna att hyllas med en 65 mil lång jubileumsturné där bilsamlare kommer att framföra sina ekipage mellan ett antal olika italienska städer mellan den 7 och 11 september.