Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lamborghini Gallardo 2013Lamborghini Gallardo 2013Lamborghini Gallardo 2013
Lamborghini Gallardo 2013 Foto: Pec

Lamborghini Gallardo 2013 blir den sista!

Lamborghini Gallardo är en långkörare av rang med tio år på nacken. Nu berättar Lamborghini att uppdaterade versionen årsmodell 2013 – som visades i Paris nyligen – blir den sista.

Man vet inte riktigt om man ska jubla eller fälla en tår. Lamborghini Gallardo har sedan den lanserades 2003 varit en supersportbil att räkna med i de flesta sammanhang, men den har också presenterats i ett otal versioner och utgåvor som har fått en att helt tappa räkningen. Många har skrikit efter en ersättare och på Parissalongen i höstas var det många som trodde att Gallardo skulle säga tack och adjö när den hälsade sin arvinge välkommen. Så blev inte fallet utan Lamborghini visade i stället upp Gallardo årsmodell 2013 som innehöll en rad olika kosmetiska förändringar. Månaden därefter visade man upp samma förändringar på den öppna versionen Gallardo Spyder. Inte vid något av tillfällena hintade Lamborghini om att Gallardo var på upphällningen.

 Men nu – äntligen (?) – berättar Lamborghini att årsmodell 2013 blir den sista. Man gör det med att släppa en film (se nedan) och lansera sajten thefinalgallardo.com.

 

Exakt när efterträdaren presenteras och lanseras vet vi inte. Kanske den visas upp på Frankfurtsalongen i höst med lanseringsdatum våren 2014. Det vore i alla fall det optimala för alla Lamborghini-fans där ute i världen.

 Gallardo-ersättaren, som kan komma att heta Cabrera, väntas få samma V10-motor på 5,2 liter som Gallardo har i dag. Dock med den skillnaden att grundeffekten skruvas upp från dagens 560 till över 600 hästkrafter. Vi kan förmoda att både bak- och fyrhjulsdrift finns bland modellalternativen och att bilen blir bra mycket lättare än Gallardo tack vare användande av kolfiber i betydligt större utsträckning. Designmässigt kan vi räkna med att Cabrera kommer att efterlikna kolfiberkonceptbilen Sesto Elemento (se lilla bilden).

https://youtu.be/_JrzSvC0q_w?width=575&height=353