Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamborghini Huracán drar till skogs – årets coolaste konceptbil?

Suv-ifierade ”skogsmulleversioner” av kombimodeller har vi vant oss att se, men att få se en supersportbil som genomgått samma behandling – det är något ovanligt. Likväl är det just det Lamborghini låtit göra med Huracán Sterrato Concept. Och kanske, kanske att den dessutom blir serieproducerad!

Det var på 1990-talet trenden började med att ta helt vanliga standardmässiga personbilar, höja markfrigången och montera skärmbreddare i svart plast och sälja som mer livsstilsbilar – för den som behövde åka i skog och mark eller bara på lite mindre mindre välunderhållna grusvägar.

Tilltaget kom att kallas Cross Country på Volvo-språk, Outback om det var en Subaru eller Alltrack på Volkswagenska… för att bara nämna några av dess tillnamn. Oftast har det rört sig om kombibilar, så som Volkswagen Passat kombi, Volvo V70 eller motsvarande, men tilltaget har även applicerats på småbilar - exempelvis Volkswagen Polo eller Hyundai Getz – och sedanmodeller, så som den udda Volvo S60 Cross Country.

Det vi sett betydligt mindre av är supersportbilar som fått samma behandling. Den minnesgode kanske kommer ihåg den märkliga franska Mega Track, som vi provkörde i Teknikens Värld nummer 18/1996, och eventuellt kan man även inkludera Porsches 959 i Paris-Dakar-rally-tappning (även om dess tillgång för allmänheten, så att säga, var begränsad). Nu har det dock kommit en ytterligare vagn i denna exklusiva skara – låt oss presentera Lamborghini Huracán Sterrato.

Tillnamnet betyder ”smuts” på italienska, och det verkar som att Lamborghini försöker leva upp till det i pressmaterial och i de provkörningar som tillåtits från utvalda (främst inhemskt italienska) medier. Grunden är helt vanliga (nåja) Huracán Evo, och även Sterrato har således 640 hästkrafter till förfogande och en 5,2 liter stor V10 bakom kupén.

Skillnaderna mot standardmodellen är dock uppenbara. Markfrigången har ökats med nära fem centimeter och fyrhjulsdriftssystemet, fyrhjulsstyrningen, stötdämpningen och torque-vectoring-systemet har antingen kalibrerats om eller modifierats på annat sätt. Spårvidden har ökats med 30 mm och underredet har får förstärkningar och försetts med hasplåtar – varav den bakre även agerar som diffuser.

Till detta har även adderats diverse offroad-inspirerad utrustning så som extraljus fram och på taket, samt bur i titan och fyrpunktsbälten. Motorn har fått extra skydd för stenar, lera och grus.

Vad som är extra intressant är att Lamborghini nu, trots att detta är en one-off, öppet pratar om serieproduktion. I ett uttalande till amerikanska Automobile Magazine har Lamborghinis tekniske chef Maurizio Reggiani sagt att man inte bara hade möjlighet att tillverka Sterrato, utan även göra det med en viss vinstmarginal. De extra karossdelarna skulle då 3d-printas och monteras på en vanlig Huracán. Lamborghini har trots allt viss erfarenhet av terrängbilar, både med dagens suv Urus

, och med LM002 från sena 1980-talet.Om serieproduktion blir av lär priset på Lamborghini Huracán Sterrato hamna på över 2,5 miljoner kronor, och vi lär nog inte få en serie på mer än max 500 eller 1 000 exemplar. Nedan ser du en film från när italienska Quattroruote fått provköra bilen.

https://youtu.be/_623i5_RwTY