Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamborghini Huracán LP 580-2 officiell – bakhjulsdrift

Precis som sin föregångare Gallardo erbjuds Huracán nu också med drivning på enbart bakhjulen. Men det innebär en viss nedgång effektmässigt.

I dag öppnar bilsalongen i Los Angeles och bland alla bilar står ett italienskt fullblod och sparkar med bakbenen. Lamborghini visar nämligen upp bakhjulsdrivna Huracán LP 580-2.

Huracán, som hade premiär för nästan exakt två år sedan, har än så länge endast funnits i fyrhjulsdrivet utförande, oavsett om det är coupé och cabriolet (Spyder) man väljer. Men nu är det ett busigare alternativ som gäller, men med bakhjulsdriften kommer också en liten hake.

I stället för 610 hästkrafter och 560 newtonmeter, som den 5,2 liter stora V10:an i fyrhjulsdrivna Huracán LP 610-4 ger ifrån sig, är det 580 hästkrafter och 540 newtonmeter som gäller. Men i gengäld väger den bakhjulsdrivna varianten 33 kilo mindre.

LÄS MER: Vi kör Lamborghini Huracán LP 610-4

Viktbesparingen klarar dock inte att kompensera fullt ut, 0-100 km/h avverkas på 3,4 sekunder och toppfarten ligger på 320 km/h. Det kan jämföras med 3,2 sekunder och 320 km/h om alla fyra hjulen är involverade i framdrivningen.

Lamborghini har inte släppt bilder som visar interiören i Huracán LP 580-2, men så här ser det ut i Huracán LP 610-4, och vi misstänker att det inte är några större förändringar i och med bakhjulsdriften.Lamborghini har inte släppt bilder som visar interiören i Huracán LP 580-2, men så här ser det ut i Huracán LP 610-4, och vi misstänker att det inte är några större förändringar i och med bakhjulsdriften.Lamborghini har inte släppt bilder som visar interiören i Huracán LP 580-2, men så här ser det ut i Huracán LP 610-4, och vi misstänker att det inte är några större förändringar i och med bakhjulsdriften.
Lamborghini har inte släppt bilder som visar interiören i Huracán LP 580-2, men så här ser det ut i Huracán LP 610-4, och vi misstänker att det inte är några större förändringar i och med bakhjulsdriften. Foto: Mikkel Thomsager & Lamborghini

Lägre vikt och effekt för däremot andra fördelar med sig. Huracán LP 580-2 är nämligen mer ”miljövänlig” än Huracán LP 610-4. Vad sägs om 1,19 liter per mil vid blandad körning i stället för 1,25 liter per mil? Eller 278 gram koldioxid per kilometer i stället för 290?

Fronten på den tvåhjulsdrivna varianten skiljer sig ganska kraftigt från den fyrhjulsdrivna. Det är inte lika vidöppet i luftintagen under strålkastarna. Ett medvetet drag för att utomstående betraktare tydligt ska se vilken förare som snålade genom att spendera nästan 200 000 kronor mindre på sin Huracán.

Även bakändorna skiljer sig något åt, dock inte lika tydligt som i fronten.