Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamborghini Huracán LP 610-4 är italienska polisens nya vapen

Italienska statspolisen har gjort sitt val. Som efterträdare till deras flotta av Lamborghini Gallardo föll valet naturligt på Gallardos efterträdare. Här har du Huracán LP 610-4 Polizia.

I många år har italienska statspolisen, Polizia di Stato, haft ett gäng Lamborghini Gallardo LP 560-4 Polizia till sitt förfogande (Carabinieri kör Lotus Evora). Italienska polisen har inte haft bilarna som ”penisförlängare”, vilket är vanligt hos andra poliskårer ute i världen, utan de har verkligen använts för att ta fast kriminella, främst trafikdårar och då gärna de som kör lite väl fort.

Men Lamborghini Gallardo är nedlagd som modell och ersatt av Huracán. Därför föll det sig så naturligt för den italienska statspolisen att hos Lamborghini beställa en ny omgång bilar – Huracán LP 610-4 Polizia.

Huracán fått italienska polisen fått en än mer potent och kompetent bil än i Gallardo. Hela 610 hästkrafter och 560 newtonmeter plockas ur den 5,2 liter stora V10-motorn som med bland annat ny insprutningsteknik gör modellen snålare än föregångaren. Men den är också betydligt snabbare. 0-100 km/h går på 3,2 sekunder och 0-200 km/h går på 9,9 sekunder. Toppfarten är över 325 km/h.

Motorn är, till skillnad från Gallardo, kopplad till en dubbelkopplingslåda. Fyrhjulsdrift är precis som i Gallardo standard.

Utöver riktigt bra prestanda innehåller polisens version av Huracán en hel del extra (som sannolikt gör bilen något långsammare än ovanstående nämnda siffror). Ett datorsystem med tillhörande videokamera registrerar omgivande trafiks förseelser och via en mobil skärm kan den stoppade trafikanten överbevisas på plats. Dessutom är Huracán LP 610-4 Polizia utrustad med pistolhölster, polisradio och ett system, Paletta, som kan uppmana trafikanter att köra in till kanten. Utrustning som inte är lika polisiära är defibrillator (hjärtstartare) och frysbox. Sistnämnda är till för att kunna genomföra blixtsnabba organtransporter på det italienska vägnätet.