Lamborghini Huracán Tecnica officiell
Tecnica ska trivas lika bra på gata som på bana. Till sin hjälp har den tre körprogram beroende på körsituation. Styr gör den på alla fyra.
Lilla Huracán borde vara vuxen nu, den fyllde åtta år i vintras och har varit med så länge att konkurrenterna hunnit byta modellgeneration både en och två gånger. Men föregångaren Gallardo hängde i i ett helt decennium och kanske är det också vad Huracán tänker göra.
För i dag har Huracán piggat på sig med en ny modellvariant, kallad Tecnica. Positioneringen ligger någonstans mitt emellan den Huracán Evo, som segrade i Bankalaset 2020, och den med näppe gatlegala trackday-bilen Huracán STO.
Det ska alltså vara en bil som briljerar på bana, utan att för den sakens skull vara alltför hopplös på vanliga gator. Ungefär som en slags Porsche 911 GT3 i italiensk kostym. Eller om man så vill, McLaren 765LT – också den en Bankalasvinnare.
Receptet lyder kortfattat: 5,2-liters V10-motor som utan överladdning skickar 640 hästkrafter till bakhjulen (japp, Tecnica är driver enbart på bakhjulen) genom en sjuväxlad dubbelkopplingslåda.
Men det är förstås inte allt. Fjäderstyvheter, stötdämparinställningar och aerodynamikpaket har alla anpassats för just den uppgiften: att balansera mellan gata och bana. Faktum är att Tecnica blivit sex centimeter längre än Evo-versionen, just på grund av de plastbitar som ska styra luften rätt. Resultatet sägs vara 35 procent mer marktryck jämfört med Evo, samtidigt som luftmotståndet faktiskt sänkts.
Här finns också bakhjulsstyrning hämtad direkt från banspecialaren STO som ska kunna hålla koll på bakvagnen, tillsammans med en aktiv diffbroms med momentfördelning. Tre körlägen finns, Strada är läget man använder när man står i köerna på Essingeleden, eller hämtar ungarna på dagis. Ungen, menar jag, Huracán är förstås strikt tvåsitsig. Sport-läget vässar gasrespons och växlingstider och öppnar för lite mer liberala driftingvinklar om man är på gashumör.
Corsa är det sammanbitna bankörningsläget. Pedalrespons, växlingspunkter, bakhjulsstyrning och momentfördelningen mellan bakhjulen arbetar alla tillsammans för att klippa tiondelar på varvtider.
Sedan har man strösslat hela anrättningen med godis. Kolfiberkeramiska bromsskivor är standard, men med lite mer gatvänliga belägg än de som finns i STO. Kolfiber används högt och lågt, bland annat i en ny motorlucka som också sägs ge lite bättre bakåtsikt. Det kan vara välkommet, bakåtsikten har inte varit Huracáns starkaste sida. De bananpassade R-däcken kommer från Bridgestone.
Något pris har Lamborghini inte släppt på den nya skapelsen, men den lär kosta en bra bit över två miljoner kronor. Kanske närmare tre. Till de goda nyheterna hör att den inte kommer att tillverkas i begränsad upplaga som närbesläktade STO, så det är bara att köpa en trisslott och hoppas på det bästa.
Lamborghini Huracán Tecnica
Pris: Ej fastställt.
Motor: Bensin. Längsmonterad 10-cyl V-motor. 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Kompression 12,7:1. Borrning/slag 84,5/92,8 mm, cylindervolym 5 204 cm3. Max effekt 640 hk (470 kW) vid 8 000 r/min, max vridmoment 565 Nm vid 6 500 r/min.
Kraftöverföring: Mittmotor, bakhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.
Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram dubbla triangellänkar. Bak dubbla triangellänkar.
Styrning: Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,5 meter.
Bromsar: Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.
Hjul: Lättmetallfälg. Fram: Fälgbredd 8,5 tum, däck 245/30 R20. Bak: Fälgbredd 11 tum, däck 305/30 R20.
Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 262, längd 457, bredd 193, höjd 117, spårvidd f/b 167/162. Markfrigång i.u. Torrvikt 1 379, maxlast i.u. Max släpvagnsvikt 0. Tank 80 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 100 liter.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 3,2 s, toppfart 325 km/h.
Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning i.u. CO2 i.u.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se