100412-lambo-minotauro
100412-lambo-minotauro

Lamborghini Minotauro visar runda former

Det här är framtidens Lamborghini. Det tycker i alla fall designstudenten Andrei Avarvarii som har tagit fram konceptbilen Minotauro. Och det tycker kanske även Lamborghini, vars chefsdesigner har stött projektet.

Desingstudenten Andrei Avarvarii hade tre mål när han ritade sin konceptbil Lamborghini Minotauro. Det första var att skapa en Lamborghini med rundare former än dagens modeller med knivskarpa karossveck. Det andra var göra en eldriven Lambroghini och det tredje att rita en Lamborghini som faktiskt skulle kunna gå att sätta i produktion år 2020. Resultatet är den 506 hästkrafter starka elbilen Lamborghini Minotauro.

Ännu ett vilt desingkoncept som aldrig bli verklighet, tänker nog många. Men tänk igen, Lamborghinis chefsdesigner Filippo Perini har varit med under hela projektets gång och samarbetat med Avarvarii. Kanske är det ett tecken på att Lamborghini vill förnya sitt designspråk och kanske är det på väg mot rundare former.

Minotauro drivs av två elmotorer med 76 hästkrafter vardera på framhjulen. Bakhjulen drivs å sin sida av två 177 hästkrafter starka elmotorer. Kraften till motorerna lagras i ett batteripaket av typen Cerio Li-Tec Flatcell och ett system för bromskraftåtervinning finns för att förlänga räckvidden och ge extra kraftpuffar under några sekunder. På bild ger Minotauro ett mycket kompakt intryck men med en totallängd på 4 604 millimeter är den endast 8 millimeter kortare än Murciélago. Eftersom Minotauro inte har någon stor V12-motor som tar upp halva bilen finns det plats för en extra passagerare i mitten bakom föraren och passageraren.

Med Minotaruo tänker sig Avarvarii att bilkörningen ska närma sig spelvärlden. När Minotauro körs på bana, till exempel Nürburgring, registreras varvtiderna av GPS-systemet och laddas upp mot en databas. Sedan kan TV-spelsförare världen över köra samma bana i ett spel och tävla mot den verkliga Minotaurerns tider.

https://youtu.be/TzbTmzVebS0?height=347&width=575