Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamborghini Miura SV-originalet åter i nyskick

Efter 45 år skiner utställningsbilen från Genèvesalongen 1971 återigen som en nytillverkad bil. Lamborghini har lagt ned över ett år på att få den i ”mint condition” och mer därtill.

Lamborghini Miura, av många ansedd vara märkets vackraste modell genom tiderna, fyller 50 år i år. Med anledning av jubileet har Lamborghini PoloStorico under det senaste dryga året låtit renovera en Miura SV till absolut nyskick. Och det är inte vilken Miura SV som helst, utan det är chassi nummer 4846. Med andra ord den Miura SV som stod utställd i Bertones monter på bilsalongen i Genève 1971. Det handlar alltså om originalet, en förseriebil innan SV-modellen tillverkades i 150 exemplar till och med 1973.

Att Lamborghini inte lät Miura SV stå utställd i deras egen monter på salongen berodde på en annan modell som var i fokus just då – Countach, dock i konceptform eftersom det skulle dröja ytterligare nästan tre år innan den tog över stafettpinnen från Miura.

Lamborghini har gått igenom hela bilen från topp till tå, varenda liten del är kontrollerad och fixad. Chassit, motorn (V12 på 4,0 liter), karossen och interiören har återställts med stor omsorg. Endast originaldelar har använts och den bruna läderklädseln har renoverats med fantastiskt resultat.

Bilen är lackerad i den gröna kulören Verde Metallizata, det vill säga exakt den färg som bilen hade på bilsalongen i Genève för 45 år sedan.

I helgen ställs bilen ut på Amelia Island Concours d'Elegance i USA, därefter misstänker vi att den hamnar på museum eftersom den rankas väldigt högt av Lamborghini själva. Miura anser ju vara den bil som förändrade sportbilsvärlden och startade supersportbilsgenren.