Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 3
Foto: Lamborghini
2 AV 3
Foto: Lamborghini
3 AV 3
Foto: Lamborghini

Lamborghini SC20 – taklös banbil för gatan

Är inte Lamborghini Aventador SVJ Roadster tillräckligt vild för dig, då är det en Lamborghini SC20 du ska ha!

Mitt bland alla elbilsnyheter dyker Lamborghini upp med en ny modell som inte innehåller ett spår av elektrifiering. SC20 heter nya, taklösa modellen som har märkets berömda 6,5-liters V12-motor som drivkälla, men mer om det lite senare i artikeln.

Lamborghini SC20 är i grunden en Aventador men har tagits fram av Lamborghinis motorsportavdelning Squadra Corse (därav bokstäverna S och C i modellbeteckningen). Bilen är dock inte bunden till att köra på enbart tävlingsbanor, den är nämligen gatlegal.

Som vi alla ser är det inte bara tak SC20 saknar, även vindrutan har prioriterats bort. Kanske du kommer att tänka på en annan Lamborghini-modell med samma stuk? Just det, Aventador J som Lamborghini presenterade våren 2012 och som då klassades som märkets värstingbil alla kategorier.

PROVKÖRNING: Lamborghini Aventador SVJ 

Många aerodynamiska detaljer.Många aerodynamiska detaljer.Många aerodynamiska detaljer.
Squadra Corse ligger bakom dessa.Squadra Corse ligger bakom dessa.Squadra Corse ligger bakom dessa.
SC20 är inspirerad av nämnda Aventador J...SC20 är inspirerad av nämnda Aventador J...SC20 är inspirerad av nämnda Aventador J...
... men även av Diablo VT Roadster, Veneno Roadster och Concept S.... men även av Diablo VT Roadster, Veneno Roadster och Concept S.... men även av Diablo VT Roadster, Veneno Roadster och Concept S.
1 AV 6
Många aerodynamiska detaljer.
Foto: Lamborghini
2 AV 6
Squadra Corse ligger bakom dessa.
Foto: Lamborghini
3 AV 6
SC20 är inspirerad av nämnda Aventador J...
Foto: Lamborghini
4 AV 6
... men även av Diablo VT Roadster, Veneno Roadster och Concept S.
Foto: Lamborghini
5 AV 6
Foto: Lamborghini
6 AV 6
Foto: Lamborghini

Det har hänt en del under dessa snart nio år, men vissa saker har bestått. Ett exempel på sistnämnda är V12:an på 6,5 liter som i Aventador J gav 700 hästkrafter och 690 newtonmeter. Motorn är kvar men moderniserad i och med Aventador S introduktion för tre år sedan. I SC20 levererar maskinen 770 hästkrafter och 720 newtonmeter, samma siffror som i Aventador SVJ och Aventador SVJ Roadster. Förstnämnda var för övrigt kung på Nürburgring under en period.

Några prestanda nämns inte av italienarna, men var så säker på att bilen är aningen snabbare än Aventador SVJ och Aventador SVJ Roadster som gör 0-100 km/h på 2,8 respektive 2,9 sekunder, 0-200 km/h på 8,6 respektive 8,8 sekunder samt toppar över 350 km/h. I SC20 behöver man verkligen hjälm under färden, det slipper man i de båda SVJ-versionerna.

PROVKÖRNING: Lamborghini Aventador S 

1 AV 3
Foto: Lamborghini
2 AV 3
Foto: Lamborghini
3 AV 3
Foto: Lamborghini

Någon prislapp bjuder inte Lamborghini på, men räkna med en eller ett par miljoner över priset för Aventador SVJ Roadster – minst. Vad Aventador SVJ Roadster kostar? Strax under fem miljoner kronor.

Nackdelen med SC20, i alla fall för dig som redan har börjat titta på hur mycket pengar du har på bankkontot, är att det endast blir ett exemplar, nämligen den bil vi ser på biderna här.