Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lamborghini

Lamborghini Sián Roadster presenterad – och slutsåld

När Lamborghini nu låter sin första elektrifierade modell tappa taket, tillåter man det bara i 19 exemplar. 819 hästkrafter starka Sián Roadster går inte längre att köpa.

Det var i höstas som Lamborghini presenterade modellen Sián, märkets första elektrifierade bil i och med att den italienska supersportbilsfirman klämt ned ett 48-volts mildhybridsystem som stöttar den 785 hästkrafter starka V12:an som hämtats – och pumpats upp – från Aventador SVJ. Elmotorn på 34 hästkrafter är sannolikt mest på plats för att visa att man följer rådande trend i bilvärlden, inte för att spara på bränsledropparna. Energitillskottet vid exempelvis accelerationer kommer från ett lagringssystem bestående av superkondensatorer i stället för traditionella batterier. Totalt rör det sig om 819 hästkrafter som skickar iväg Sián på under 2,8 sekunder.

Foto: Lamborghini

Riktigt så snabb är inte Sián Roadster som nu presenteras. En taklös variant av en befintlig modell är oftast aningen tyngre än sitt takförsedda syskon, och det på grund av diverse förstärkningar för att bibehålla bland annat vridstyvhet. Därför klarar Sián Roadster av 0-100 km/h på ”bara” under 2,9 sekunder. Toppfarten är över 350 km/h.

LÄS OCKSÅ: Vi kör Lamborghini Aventador SVJ

Foto: Lamborghini

Kruxet med Sián Roadster, om du nu blev sugen, är att siffran 19 som står på bakvingen högra winglet symboliserar antalet exemplar som ska byggas. På samma vis står det 63 på Sián med tak, den ska alltså bara byggas i 63 exemplar, samtliga är slutsålda. De 19 taklösa exemplaren är också slutsålda.

Foto: Lamborghini

Förutom att vara Lamborghinis första elektrifierade roadster är Sián Roadster även märkets kraftfullaste bil någonsin/hittills. Senare i sommar kommer Lamborghini SCV12 som toppar Sián i och med över 830 hästkrafter, utan elektrifiering. Dock är SCV12 endast för bana.