Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamborghini Aventador Superveloce Jota ny kung på Nürburgring

Lamborghini Aventador Superveloce Jota, som ännu inte avtäckts, är ny rekordhållare på Nürburgrings nordslinga. Det meddelade Lamborghini under dagen sedan det läckt ut i förtid att den nya superbilen klockats för 6:44,97 runt Ringen. Lamborghini Aventador SVJ är därmed ny kung bland serietillverkade bilar.

Drygt 11 månader. Så länge hann Porsche 911 GT2 RS inneha varvrekordet på Nürburgring för serietillverkade bilar. Men nu är rekordet tillbaka i Italien - hos Lamborghini som Porsche snodde det ifrån.

Se mer: Se hela rekordvarvet på film här

6:44,97 är 2,27 sekunder snabbare än GT2 RS gamla rekordvarv. Det är också närmare 15 sekunder snabbare än vad ”vanliga” Aventador SV utan J på slutet mäktade med runt Ringen.

6:44,97 är vansinnigt snabbt. Kom ihåg att Porsche 918 Spyder klockades för 6:57 för bara fem år sedan.

https://twitter.com/Lamborghini/status/1022438073534164992

Angående den nya rekordbilen är det mycket som än så länge är hemligt. Som vi kan se i videoklippet ovan var det en till synes kamouflerad Aventador SVJ som satte den nya rekordtiden. Lamborghini Aventador SVJ är tänkt att avtäckas på Monterey Car Week senare i augusti. Dock ryktas det om att motorn i fråga är en V12 på 6,5 liter och 768 hästkrafter. Det skulle i sådana fall göra nya Jota ungefär 70 hästkrafter starkare än Porsche 911 GT2 RS. Men Aventador SVJ handlar inte bara om kraft. I de teaservideos Lamborghini släppt på youtube framhåller man även bilens aerodynamik, köregenskaper och effekt/vikt-förhållande. Det sistnämnda ska ligga på 1,98 kilo/hästkraft.

Att Lamborghini Aventador SVJ är något alldeles extra skvallrar Jota om. Jota har endast de allra hårigaste modellversionerna från Sant'Agata tilldelats. Vem minns exempelvis inte Miura Jota och Diablo Jota?

Monterey Car Week börjar den 17 augusti.