Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamborghini Urus – tre snabba från provkörningen

I december förra året var det officiell premiär för världens första ”supersportsuv” – Lamborghini Urus. Siffrorna för modellen är hissnande: vi pratar 650 hästkrafter, 850 newtonmeter, 0-100 km/h på 3,6 sekunder och toppfart på 305 km/h. Men hur är det att köra ett sådant muskelpaket? Vi slår Hans Hedberg en pling.

Hej Hans, var befinner du dig?

– Jag är på Vallelunga-banan utanför Rom. Vi har kört här under dagen och snart ska vi bege vi oss ut på grusvägar. Självklart har vi hunnit med lite landsväg också.

Trevligt med bankörning!

Så till frågan alla har väntat på: Hur mycket superbil är egentligen Urus?

– Lamborghini kallar Urus för en ”supersuv” och det är faktiskt vad den är. Visst känns det i hårda inbromsningar på bana att bilen väger närmare 2,2 ton, men jämfört med exempelvis BMW X5 M och Range Rover SVR känns Urus inte alls lika hög. Den känns planterad mot asfalten på ett annat sätt.

– Det är en väldig frenesi i drivlinan. Urus är väldigt ”på”. Det är ett tryck i grejerna som ingen annan suv har skulle jag vilja säga. Den gör ju liksom 0-100 km/h på 3,6 sekunder – och det märks.

Snabba siffror! Men från prestanda till något helt annat: Urus måste vara den rymligaste Lamborghinin du någonsin provkört?

– Ja så är det ju. I Urus får du plats med två kompisar där bak – exempelvis Porsche-gurun och bilsamlaren Magnus Walker som jag träffat här nere i Italien. Jätteskön snubbe!

– Baksätet är rymligt – men inte rymligt för en bil som mäter 5,1 meter på längden. Taklinjen sluttar ju och så. Men jag som är 185 centimeter får plats.

Slutligen – vad kostar Urus och när kan vi förvänta oss att se modellen i Sverige?

– Priserna startar på 172 000 euro (drygt 1,8 miljoner kronor), men då måste man lägga till skatt också. I slutändan landar man säkerligen på någonstans mellan 2,1-2,2 miljoner kronor. Vill man, går det även att köpa till extrautrustning för, i runda slängar, en halv miljon.

– De första bilarna börjar levereras till kunder ute i Europa strax innan sommaren börjar. Exakt när bilarna landar i Sverige vet jag inte, men med tanke på att Lamborghini sålt 25 Urus i Sverige borde bilarna dyka upp innan året är slut.

I nummer 11/2018 av Teknikens Värld berättar Hans Hedberg mer om Lamborghini Urus.