Lamborghini Veneno är (inte) en dödlig tjur
Veneno var namnet på en av de starkaste och aggressiva tjurfäktningstjurarna genom tiderna. Veneno är också namnet på Lamborghinis minst sagt uppseendeväckande supersportbil med 750 hästkrafter.
Tjuren Veneno blev känd när han dödligt skadade den berömde tjurfäktaren José Sánchez Rodríguez på arenan Sanlúcar de Barramedas i andalusiska delen av Spanien för 99 år sedan.
Bilen Veneno må inte vara lika dödlig (annars ligger besökarna i Genéve risigt till) men ser åtminstone lika aggressiv ut, nästan så att det går till överdrift. Veneno är nämligen Lamborghinis senaste supersportbil där företagets aerodynamiska kunskaper använts till det yttersta. Den av Lamborghini välanvända V12-motor på 6,5 liter ger kraft åt Sant’Agata Bologneses nya tjur med en torrvikt på 1450 kilo (125 kilo lättare än Aventador). 750 hästkrafter låter den sprinta iväg från stillastående till 100 km/h på 2,8 sekunder (Aventador 2,9 sekunder) och stoppar gör den inte förrän toppfarten på 355 km/h nåtts (Aventador 350 km/h). Med andra ord trivs den bäst på andra arenor än tjurfäktningsarenorna.
Växellådan utgörs av Lamborghinis egen, sjustegade ISR-låda som ofta misstas för att vara en dubbelkopplingslåda. Fem olik inställningar finns beroende på vilket körupplevelse man är ute efter. I det snabbaste läget skiftar lådan växel på 0,05 sekunder. Drivningen sker på alla fyra hjul, vilket merparten av Lamborghinis bilar gör.
Större delen av bilen är tillverkad i kolfiber och kompositer – monocoque-chassit, karossen samt stora delar av interiören.
Veneno innehåller så mycket veck, vinklar, vingar och fenor att helheten nästan går om intet. Inte ens hjulhusen är i närheten av att vara konventionella. Enligt Lamborghini beror detta inte på att göra Veneno uppseendeväckande, utan varje form och detalj vi ser fyller en funktion – en aerodynamisk funktion. De har utgått från racingbilars perfekta aerodynamik och översatt det till gatform. Det ska ge en bil som har optimalt marktryck, minimalt luftmotstånd och fulländad kylning av den stora motorn som är monterad bakom kupéutrymmet. ”Hajfenan” som sträcker sig från taket till bakvingen, som för övrigt är justerbar, ger Veneno bättre stabilitet vid inbromsning samt bibehållet marktryck vid kurvtagning.
Notera diffusorn längst bak, en av de större vi har sett på en gatbil. Lägg även märke till ändrörens placering, fyra stycken centralt i vad man skulle kunna kalla en kvadrat.
Ta en extra titt på 20-tumsfälgarna fram och 21-tumsfälgarna bak. Ser du den perforerade ring som sitter längs med varje fälgkant? Även denna ring – i kolfiber förstås – tjänar ett aerodynamiskt syfte. När hjulen rullar leder ringarna in kylluft till respektive hjuls kolfiberkeramiska bromsskivor.
Endast tre exemplar av Lamborghini Veneno kommer att byggas, varav en av dessa är den vagn som står utställd i Genève. Veneno är Lamborghinis egen hyllning till företaget som i år firar 50 år.
Trots att Veneno är obetydligt snabbare än Aventador kostar den lite mer. En Aventador går på omkring tre miljoner kronor. Veneno kostar också tre miljoner... euro! Plus skatt. Det betyder drygt 31 miljoner kronor.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se