Lamborghini Veneno

Lamborghini Veneno – bildläcka på nya specialaren

Ett sätt att uppnå exklusivitet är att bygga få bilar i en serie. Det har Lamborghini tagit fasta på. Nya Veneno, som presenteras i Genève, byggs nämligen bara i tre exemplar. Nu har första bilderna läckt ut på nätet.

Att bygga bilmodeller i begränsade serier är ett beprövat grepp för att behålla en exklusivitet kring ett märke. Vi har sett det på sistone i exempelvis McLarens supersportbil P1, som bara byggs i 375 exemplar.

Det finns dock grader även i exklusivitetsnivå. Kanske minns ni Koenigseggs specialmodell Trevita, som ju bara byggdes i tre exemplar (alla vita). Exakt lika stor serie kommer nu Lamborghinis nya supersportbil Veneno att byggas i – faktum är att de bilder som nu har läckt ut via tjeckiska webbsidan autoforum.cz är fler till antalet än bilens serieproduktion. De tre serieproducerade (?) bilarna kommer att vara lackerade i var sin kulör, röd, vit respektive grön, efter den italienska flaggan. En fjärde bil, den som syns på bilderna, och som visas i Genève, lär Lamborghini behålla själva. Veneno betyder förresten gift på spanska.

Under skalet sitter en 6,5-liters V12-motor på 740 hästkrafter, som tillsammans med en sjuväxlad robotiserad växellåda och fyrhjulsdrift ger en toppfart på 354 km/h. Chassi och motor är hämtade från Aventador, med skillnaden att Aventador ”bara” har 710 hästkrafter.

Ska du ha ett exemplar lär det dock inte bli billigt, priset är enligt de läckta uppgifterna satt till tre miljoner pund, motsvarande över 30 miljoner kronor. Dessutom är alla tre bilarna redan sålda.