Lamborghini Veneno Roadster.
Lamborghini Veneno Roadster.

Lamborghini Veneno Roadster officiell – bilder och fakta

Kommer ni ihåg Lamborghinis superbil Veneno, som visades på Genèvesalongen tidigare i år och bara byggdes i tre exemplar? Nu kommer den i roadsterversion – som blir tre gånger så vanlig. Vi har bilder och fakta!

Som vi har berättat tidigare firar Lamborghini 50 år i år. Som en del i firandet presenterade man vid bilsalongen i Genève tidigare i år specialsupersportbilen Veneno. Endast tre exemplar skulle byggas, och prislappen skulle vara kring 31 (!) miljoner kronor.

Men Lamborghini har inte fått nog av Veneno, vad det verkar. Nu kommer nämligen de första bilderna och fakta på Lamborghini Veneno Roadster. Utseendet är detsamma som för coupén (formgivet nästan enbart ur aerodynamiskt hänseende, hävdas det) men Veneno Roadster har, som namnet antyder, inget tak. Och då menar vi verkligen inget tak. Om det regnar är det bara att gilla läget. Lamborghini menar att det ”garanterar en intensiv körupplevelse”.

6,5 liter V12-motor på 750 hästkrafter står i alla fall för framdriften, precis som i täckta Veneno. Permanent fyrhjulsdrift och en sekventiell manuell växellåda portionerar ut effekten och ger en accelerationstid 0–100 km/h på 2,9 sekunder (0,1 sekund långsammare än för täckta Veneno). Toppfarten anges till 355 km/h. Vikten är 40 kg över coupésyskonet, 1 490 kg. Lamborghini har använt kolfiberarmerad plast i stora delar av strukturen runt föraren och passageraren för att hålla vikten nere.

Ytterligare en skillnad mot täckta Veneno är att Veneno Roadster kommer att bli tre gånger så vanlig. (Vi vet inte om det är positivt eller negativt i dessa sammanhang.) Hela nio exemplar av Veneno Roadster kommer att byggas – och varje bil kommer att betinga ett pris på runt 34 miljoner kronor.