Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100918-lamborghiniestoque
100918-lamborghiniestoque
100918-lamborghiniestoque
100918-lamborghiniestoque

Lamborghini visar två nya modeller i Paris – en av dem är Estoque?

Det verkar som att Lamborghini ska avtäcka två (!) nya modeller på Parissalongen. Den ena är Jota, Murciélagos efterträdare, medan den andra är okänd. En produktionsklar Estoque kan det mycket väl vara – trots alla turer kring modellen.

Den senaste tiden har Lamborghini retats med bilfrälsta över hela världen genom att släppa två olika detaljbilder på vad som ska visas upp på Parissalongen som snart låser upp dörrarna för mediafolk och kort därefter för alla andra. De båda bilderna, som du ser här nedan, har tolkats tillhöra Murciélago-efterträdaren som just nu går under namnet Jota. Men det är inte alls säkert att det är så, speciellt inte den andra bilden som visar vackert rödmarkerade hål på en kolfiberyta. De tio hålen kan vara vad som helst på bilen, men mest troligt är antalet hål detsamma som antalet cylindrar, det vill säga en tiocylindrig motor i vinkel.

Murciélago-efterträdaren Jota ska enligt uppgifter vara bestyckad med en V12-maskin, precis som sin företrädare. Vad är det för bil som i så fall har tio cylindrar? Inte kan det väl röra sig om efterträdaren till lite mindre Gallardo? Det är inte helt omöjligt med tanke på att Gallardo börjar bli lastgammal jämfört med konkurrensen. Men det verkar ändå osannolikt att Lamborghini visar upp efterträdare till de båda ikonerna Murciélago och Gallardo på en och samma gång.

I stället väljer vi att tro på de senaste spekulationerna på Internet, nämligen att Lamborghini har för avsikt att, vid sidan om Jota, visa upp produktionsklara Estoque. Fyrdörrars lyxcoupén som visades i konceptformat (bilden ovan) på Parissalongen för två år sedan men som hamnade i malpåse ganska omgående på grund av den finansiella oron i världen.

Om det är just så, att det är Estoque som ska visas, återstår att se. Svaret lär vi känna till om två veckor.

Att Lamborghini verkligen ska visa upp två nya modeller i Paris kan vi se som ganska sannolikt tack vare en läckt agenda (se bild nedan) från de amerikanska Lamborghini-återförsäljarna som amerikanska 0-60 Magazine lagt vantarna på. Agendan visar hålltiderna för de amerikanska återförsäljarnas besök till Sant’Agata Bolognese (Lamborghinis hemstad) där de ska få titta på två nya bilar – LB715-5 och 83X – den 23 september.

LB715-5 är beteckningen för Murciélago-efterträdaren Jota där 715 misstänks stå för effekten, det vill säga 715 hästkrafter plockade ur den direktinsprutade V12-motorn. Uppgifter säger att en version med 825 hästkrafter också är på gång.

83X är den mystiska bilen. En Gallardo-efterträdare tror vi alltså inte på. Det kan alltså vara en produktionsklar Estoque som de amerikanska besökarna ska få se innan den ställs ut i Paris. Att det skulle vara just Estoque förstärks av att Lamborghini-chefen Stephan Winkelmann för bara en månad sedan uttalade sig positivt över att ha en sedanmodell (som Estoque gärna kallas) i sitt modellprogram.

Läs mer