Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lamborghini Auténtica är en av två unika bilar som representerar Lamborghinis farväl av V12-motorn.Lamborghini Auténtica är en av två unika bilar som representerar Lamborghinis farväl av V12-motorn.Lamborghini Auténtica är en av två unika bilar som representerar Lamborghinis farväl av V12-motorn.
Lamborghini Auténtica är en av två unika bilar som representerar Lamborghinis farväl av V12-motorn. Foto: Lamborghini

Lamborghinis farväl till V12: Invencible och Auténtica

Lamborghini tar farväl av sin välkända V12-drivlina med två unika bilar: Invencible coupé och Auténtica roadster. Två exemplar som ska hylla motorsporten och lyfta fram märkets kännetecken samt representera exklusivitet.

Om några veckor går Lamborghini in i en ny era då deras första hybrid-supersportbil ska göra debut. I höstas avslöjades att märket ska elektrifieras och att man ska sluta med ”ren” fossildrift. Det innebär ett farväl av den välkända V12-motorn.

Nu vill Lamborghini fira, eller hylla, sin V12 och detta gör de med att producera två unika bilar: coupémodellen Invencible och roadstern Auténtica. Det ska alltså byggas en av vardera modell.

– V12-motorn är en av pelarna i vår historia och vårt märkes framgång. När vi går mot en ny era av hybridisering i hjärtat av vår Cor Tauri-strategi är detta Lamborghinis sätt att fira V12:an utan överladdning med två engångsfordon som perfekt representerar vårt koncept av excellens i personalisering, säger Stephan Winkelmann, vd och ordförande för Automobili Lamborghini, i ett pressmeddelande.

Invencible och Auténtica är en hyllning till konceptbilen Sesto Elemento, som i sin tur beskrivs som en hyllning till märkets designspråk. Man menar att det kännetecknas av en stor bakvinge och strävan efter aerodynamisk perfektion.

Lamborghini Invencible bakifrån.Lamborghini Invencible bakifrån.Lamborghini Invencible bakifrån.
Förarmiljön i Lamborghini Invencible.Förarmiljön i Lamborghini Invencible.Förarmiljön i Lamborghini Invencible.
Lamborghini Auténtica.Lamborghini Auténtica.Lamborghini Auténtica.
Interiören i Lamborghini Auténtica.Interiören i Lamborghini Auténtica.Interiören i Lamborghini Auténtica.
1 AV 4
Lamborghini Invencible bakifrån.
Foto: Lamborghini
2 AV 4
Förarmiljön i Lamborghini Invencible.
Foto: Lamborghini
3 AV 4
Lamborghini Auténtica.
Foto: Lamborghini
4 AV 4
Interiören i Lamborghini Auténtica.
Foto: Lamborghini

Båda bilarna delar samma kolfiberkaross som Aventador, som man i höstas meddelade ska gå ur produktion. Motorhuven ska återspegla den på Essenza SCV12 och tillsammans med den främre stötfångaren och vertikala fjäderben ska hela designen vara så aerodynamiskt effektiv som det går, menar Lamborghini.

Invändigt domineras bilarna av ett rent utseende, minimalistisk instrumentpanel med tom mittkonsol och i övrigt hexagonala luftventiler. Sittbrunnen är inramad i kolfiber i båda modellerna. På de klassiska saxdörrarna finns två framträdande sexkantiga hyllningar till den italienska flaggan, det vill säga i samma färger som flaggan.

Interiören är i övrigt prydd av speciellt Rosso Alala-läder och Alcantara samt har en rad personifierade detaljer, broderier och färger som upprepas i bromsar och annat exteriört.

Invencible och Auténtica är alltså de allra sista bilmodellerna som tillverkas av Lamborghini utrustade med en tolvcylindrig 6,5-litersmotor, monterad längsgående baktill. De levererar 770 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 720 Nm, vilket är kopplat till fyrhjulsstyrning, fyrhjulsdrift och sjuväxlad ISR-växellåda.