Lamborghinis fyrdörrarsmodell klar om fyra år

Höga förväntningar och stora investeringar i suven Urus kan öppna dörren för en fydörrarsmodell så tidigt som 2021.

Sportbilar med fyra (eller fem) dörrar är trenden som mynnat ut i ett egen segment. Se bara på bilar som Aston Martin Rapid, Porsche Panamera och pionjären inom området Maserati Quattroporte.

Nu kan Lamborghini bli en aktör inom området menar märkets marknadschef Federico Foschini, enligt Autocar. En förutsättning är dock att man först ror iland suven Urus som visades som koncept redan för över fem år sedan men som ser ut att komma i produktion nästa år.

Modellen Espada från 1968 rymde fyra passagerare men saknade bakdörrar. Foto: Glenn Lindberg

En annan förutsättning är också att fyrdörrarsbilen passar märkets image och historia. Urus har en släkting i LM002 från 1986 medan en tänkbar fyrdörrarsmodell inte har någon modell att luta sig tillbaka på utom möjligtvis Espada från 1968. En bil för fyra, dock med bara två dörrar.

Med Urus har man redan satsat stort. Produktionskapaciteten i Sant’Agata Bolognese har redan fördubblats och märket ska även ha fördubblade försäljningssiffror under de kommande åren. En fyrdörrasmodell skulle kunna bidra till de hoppfulla siffrorna genom att, liksom Urus, locka till sig en ny typ av kunder till märket.

Konceptet Lamborghini Estoque visades upp 2008.

Idén med en fydörrarsmodell har hängt med längre än ovan nämnda suv, ni kanske minns konceptet Estoque från 2008? Från det kan inte en framtida variant hämta mer än just ha fyra dörrar och layouten med motorn fram. Såväl teknik som formgivning är för daterad för att användas i arbetet med den nya modellen.

Urus är ett stort steg för Lamborghini men efter det öppnas möjligheter, menar Federico Foschini. En fyrdörrarsmodell skulle kunna lanseras redan 2021.

Ovan nämnda LM002 och Espada har vi kört i vår systertidning Klassiska bilar nummer 3/2013 och 2/2017.