Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford / Kia / Audi

Lämpliga bilar för övningskörning

Prioriterade faktorer vid övningskörning är enkel manövrering av bilen, parkeringssensorer och komfort, menar bilhandelsföretaget Kamux. De har därför pekat ut tre bilmodeller som är lämpliga för just övningskörning.

Många bilförare har för länge sedan tröttnat på att växla och innehar därför en bil med automatisk växellåda. När ungarna sedan ska lära sig köra bil behöver allt fler föräldrar – eller den som ska handleda en övningsförare – köpa en dedikerad övningskörningsbil med manuell växellåda.

Bilhandlaren Kamux har därför, med hjälp av inspiration från ett antal körskolor, tagit fram tre bilmodeller som lämpar sig för övningskörning. Saker som bränsleförbrukning, drivmedel och hästkrafter som vanligen prioriteras vid bilköp kommer i andra hand. I stället ska det vara en bil som är lätt att manövrera och har god komfort, menar Kamux.

– Oavsett vilken ålder du är i när du börjar övningsköra kan det kännas väldigt ovant och nervöst. En sak som kan göra den du övningskör med mer bekväm är att köra i rätt bil med de funktioner som passar just den personen bäst, säger Kerim Nielsen, vd för Kamux Sverige.

Vilken är då rätt bil? Den bör ha manuell växellåda (om man vill ta körkort för manuell bil, förstås) och att kopplingen inte är alltför sliten. Så här har Kamux listat och beskrivit vilka modeller som är bra för övningskörning och varför:

Audi Q2 – Bilen har progressiv styrning vilket gör att manövreringen känns fastare vid högre hastigheter och vid parkering är den lättmanövrerad.

Ford Fiesta – Den här bilen har aktiv parkeringshjälp, farthållare och trafikskyltsigenkänning som kan fungera som stöd för den som övningskör.

Kia Picanto – Modellen har parkeringssensorer och backkamera, vilket kan vara särskilt bra när man ska lära sig fickparkera.